Belföld

Baranyiék az egyházakon és a civileken is spórolnak

Tapintható a feszültség a ferencvárosi baloldalon, a polgármester lakásrendelete másodszor is megbukott, a költségvetést éppenhogy sikerült elfogadtatni

Ferencváros módosított költségvetésében megnőttek a dologi kia­dások, töredékére csökkent viszont a lakásfelújítások, valamint a civil és egyházi szervezetek támogatása. Dokumentumok kerültek elő egy behajthatatlan adósságot hátrahagyó, Kebiche Krisztina nevű salgótarjáni személyről.

Baranyiék az egyházakon és a civileken is spórolnak
Baranyi Krisztina és alpolgármesterei, Reiner Roland és Döme Zsuzsanna
Fotó: MH/Katona László

Mint emlékezetes, Baranyi Krisztinának ciprusi nyaralásáról hazatérve első dolga volt közölni, hogy a kerület addig nem nyilatkozik az Indexnek, amíg nem biztosítják a portál „függetlenségét”. Erről szóló posztjához mellékelte a képet az általa „gyakran felkeresett oldalakról”, amelyen a 444.hu és az Index.hu szerepelt, utóbbi immár kiikszelve. Kérdés, mennyire széleskörűen tájékozódik egy városvezető, ha csupán két, illetve már csak egy hírportált olvas, továbbá dönthet-e a polgármester egy személyben a kerület egészét érintő témában. Pikáns az ügy azért is, mert tavasszal „a ferencvárosi szabad média vezetője” pályázaton a Baranyi által szakmainak nevezett, ám kimondottan baloldali zsűri Vágvölgyi B. Andrást, a Magyar Narancs alapítóját, egykori főszerkesztőjét hozta ki győztesnek.

A képviselő-testület tegnapi ülésének napirendjén a költségvetés módosítása is szerepelt. Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője felvetette, hogy miközben jelentősen nőnek bizonyos kiadások, így például százmillióval az önkormányzat dologi kiadásai, húszmillióval az egyéb kommunikációs kiadások, társasház-felújításra nem jut több pénz.

Érdekes a különféle civil szervezeteknek szánt összegek alakulása is. Erre a hétmilliós keretösszeggel, illetve a 8,6 millós igénnyel szemben csupán 2,3 millót fordítanak, a kulturális tevékenységekre kiírt pályázat tizenhét milliós keretösszege és 12,5 milliós igénye dacára csak 5,8 milliót adnak oda, míg az egyházi szervezetek támogatására szolgáló hatmilliós keretösszegből egyetlen pályázó részesül – a nagy múltú Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alapítványa –, ám a kért 360 ezer forint helyett csak kétszázezret kapnak. Baranyiék tehát az egyházakon és a civileken spórolnak. A polgármestert támogató – ám már két részre szakadt – helyi baloldalon továbbra is tapintható a feszültség, a költségvetés még épphogy átment, de Baranyi lakásrendelete másodszor is megbukott.

A ferencvárosi Fidesz–KDNP-frakció már többször megérdeklődte, mikor hozza nyilvánosságra 2014 előtti önéletrajzát Baranyi Krisztina. Erre hiába vártak, viszont most Bácskai János expolgármester bemutatott pár dokumentumot, ami részben választ ad a kérdésekre. Baranyi 2016. januári keltezésű képviselői vagyonnyilatkozata szerint házas/élettársa neve Baranyi Norbert, gyermekei neve Kebiche Samira és Baranyi Norbert Mihály. Ugyanakkor Salgótarján közgyűlésének szintén 2016. januári határozati javaslatának egyik, az öt éven túli behajthatatlan követelésekről szóló részében szerepel egy Kebiche Krisztina nevű magánszemély, 80 384 forinttal. Baranyi nem jött zavarba, arra hivatkozott, hogy a NAV nyilvántartása szerint nincs köztartozása. Felhívták azonban a figyelmét arra, hogy behajthatatlan követelés esetén nem is kell szerepelnie a NAV listáján.

Kapcsolódó írásaink