Belföld

A bevándorlás Európa fegyver nélküli elfoglalása

Nemzeti konzultáció 2020. Itt a lehetőség a demokrácia megnyilvánulására

A döntéshozók számára igenis fontos az emberek véleménye – mondta lapunknak Szakály Sándor történész, az MTA doktora. A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója aláhúzta, ahogy több éve, úgy most is azt mondja, a migráció nem más, mint Európa fegyver nélküli elfoglalása.

A bevándorlás Európa fegyver nélküli elfoglalása
„Nem ellenkampányt kell indítani, hanem ellenvéleményt nyilvánítani”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Mit gondol a nemzeti konzultáció biztonságpolitikát érintő felvetéseiről?

– Most is azt mondom, a migráció nem más, mint Európa fegyver nélküli elfoglalása. Ezért már kaptam, s kapok most is hideget, meleget, de a véleményem ettől nem változott. Ideje lenne szembenézni a valósággal. Azaz, gyakorlatilag nem csak arról van szó, hogy háborús övezetből kelnek útra az emberek, hanem a jobb lét és a biztonságosabbnak ígérkező jövedelmi viszonyok reménye áll a háttérben. És persze az a hiedelem, hogy a békében élő euró­pai népeknek mintegy kötelessége eltartani az illegális migránsokat. Szerintem a segélyt kell elvinni oda, ahol szükség mutatkozik, s nem az arra szorulókat idehozni.

– Miért tartja fontosnak, hogy az emberek visszaküldjék az íveket?

– Ha belegondolunk abba, hogy egy nemzet valamennyi tagját immár kilencedik alkalommal kérdezik meg ilyen formában arról, miként vélekedik bizonyos dolgokról, akkor minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy a felvetőknek, azaz a kormánynak fontos a polgárok véleménye. Ugyanakkor természetesen az sem baj, ha egyesek más álláspontot képviselnek, mint én vagy a kormány. Ilyenkor ugyanis el lehet gondolkodni azon, hogy jó-e az út, amin járunk.

– Az ellenzék részéről elhangzott, az embereket alig érdekli ez az egész.

– Ez olyan, mint a választások után a vesztes önvigasztalása, miszerint a másik „nem is nyert annyira, csak kissé”. Szerintem azzal előjönni, hogy X millió emberből Y millió nem küldte vissza, szamárság. A döntéshozók ugyanis eleve csak azt a réteget tudják figyelembe venni, aki hangot ad a véleményének. Ha itt a lehetőség a demokrácia megnyilvánulására, akkor nem ellenkampányt kell indítani, hanem ellenvéleményt nyilvánítani.

– A koronavírus kapcsán feltett kérdésekre mit válaszolna?

– Nem titok, hogy a veszélyeztetett korosztályhoz tartozom. Betartottam az előírásokat, s azt gondolom, hogy a velünk szemben megfogalmazott korlátozó intézkedések nem voltak túlzók.
A sikeres védekezésben ezeknek múlhatatlan szerepe volt. A szakértők szerint még nincs vége a járványnak, így továbbra is azt célszerű tennünk, amit a szakemberek javasolnak.

Kapcsolódó írásaink