Belföld

Szuverenitást érintő kérdések

Nemzeti konzultáció 2020. „Kíváncsiak a véleményünkre, és ez jó”

Fontos az EU államai közötti szolidaritás – hangsúlyozta lapunknak Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója. Leszögezte: a nemzeti konzultációban felvetett kérdések mindegyike életbevágó.

Szuverenitást érintő kérdések
Tallai: Az adósság sebezhetővé tesz
Fotó: Terror Háza Múzeum

– Melyik a legfontosabb kérdése a nemzeti konzultációnak?

– A felvetett kérdések mindegyike életünk elevenébe vág, mégis a határvédelem és az uniós kölcsön problémakörét emelem ki történeti dimenziójuk miatt. Az államok szuverenitása évszázadok óta a nemzetközi jogrend alapja. Ha egy ország nem rendelkezhet önállóan a határairól, nem védheti meg azokat, nem dönthet arról, kik léphetnek be és tartózkodhatnak a területén, az maga a káosz, amelynek nyomában tengernyi szenvedés érkezik.
Az uniós kölcsön, az „örökkötvény” is a szuverenitást érinti. Az adósság ugyanis sebezhetővé tesz.

– A bajba jutott déli államoknak kell a segítség.

– Hogyne kellene, ahogy Magyarországnak is! Az Európai Unió államai közötti szolidaritás fontos.
Az együttműködésnek azonban a szuverenitás maximális tiszteletben tartása mellett és a kölcsönösség jegyében kell megvalósulnia.

– Mire gondol?

– Arra a tapasztalatra, amelyben térségünk országai osztoznak, hogy vonzódásuk az úgynevezett Nyugathoz egyoldalú. Ha ez megváltozna, ha a németek, a franciák, a hollandok kinyitnák a fülüket felénk, de leginkább a szívüket, az előnyükre válhatna, mert olyan történelmi tudásra tehetnének szert, amely felvértezné őket a 20. század szellemi zsákutcái ellen, miközben felkészítené őket a 21. századi kihívásokra. Mi többet tudunk azokról a zátonyokról, amelyek között
a nyugati világ és benne Európa most hajózik.

– A járvány ebben a megközelítésben nem annyira meghatározó jelensége jelenünknek?

– A személyes mozgásszabadság ilyen drasztikus korlátozása a fiatalabb nemzedékek számára eddig elképzelhetetlen volt. A kérdés filozófiai: az élethez való jog biztosítása érdekében korlátozhatom-e az egyén szabadságát? Petőfi válaszát tudjuk, ő az életről és a szerelemről is lemondott volna, csak hogy szabad lehessen. Komolyra fordítva a szót, végig kell gondolnunk, hol húzzuk meg a határt.

– Miért fontos a konzultáció?

– Sok érvet tudnék felsorolni, ebből három: aktív részvétel a politikai döntések megalapozásában, véleménynyilvánítás és a közösségi együvé tartozás kifejezése. Kíváncsiak a véleményünkre, és ez jó!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom