Belföld

Bodolai: Teljesen elképzelhetetlen, hogy a Fidesz keze van az Index szétesésében

Bocsánatkérést vár Bodolai László, amennyiben egy már bejegyzett kiadóval új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége. A Spirit FM-nek adott interjújában a portált tulajdonoló alapítvány kuratóriumi elnöke egyúttal kitálalt a szerkesztőségben uralkodó állapotokról.

Bodolai: Teljesen elképzelhetetlen, hogy a Fidesz keze van az Index szétesésében
Az épület, melyben az Index szerkesztősége található
Fotó: Google Maps

Kedd este a Spirit FM rádió Media1 műsorában adott interjút Bodolai László, az Index.hu Zrt. igazgatóságának elnöke. Kedden derült fény arra, hogy Dull Szabolcs exfőszerkesztő a régi és új indexesek között zajló belharc alatt folyamatosan egyeztetett Gyurcsány Ferenc feleségével. Ez pedig Bodolai álláspontját látszik alátámasztani, miszerint kirúgott főszerkesztője „magas rangú politikusokkal” egyeztetve robbanthatta szét a portált.

„Bármit csináltam volna, mindenképp ez a helyzet alakult volna ki. De ha véletlenül azért történt mindez, mert már előkészületben volt egy új lap, akkor ez súlyos hiba volt. (...) Ha két héten belül új oldalt hoz létre az Index szerkesztősége, olyan kiadóval, amely már egy hónapja be van jegyezve, akkor bocsánatkérést várok mindenkitől, mert akkor színjáték volt az egész” - mondta a Magyar Hang által szemlézett interjúban Bodolai.

Szerinte nem érte külső hatás a lapot, amit több dolog is igazol. „Teljesen elképzelhetetlen, hogy a Fidesz keze van az Index szétesésében” - fogalmazott.

Állítását azzal indokolta, hogy az úgynevezett Gerényi-terv azelőtt lekerült a napirendről, mielőtt Dull elkezdte volna lázítani a szerkesztőséget

„A szerkesztőség bedobta az all in-t, pedig nem volt miért” - tette hozzá a portált tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke, aki mindvégig lehetetlennek tartotta a szerkesztőség feltételét, miszerint vegye vissza a korábban üzleti titkok megsértése miatt kirúgott főszerkesztőt. „Nem hinném, hogy az lett volna a szerkesztőség megmentésének egyetlen módja, hogy én visszaveszem Dull Szabolcsot - fejtette ki, amit azzal indokolt, hogyha ő mond fel, akkor már másnap nem lettek volna fizetések.

Ilyen bizalomvesztés után nem lehetett tovább menni Dull Szabolccsal, kockáztatnom kellett, és bíztam benne, hogy a szerkesztőség logikusan gondolkodó fele marad - vázolta saját szempontjából a helyzetet Bodolai.

Azt is elárulta a beszélgetés során, hogy több indexes újságíró bocsánatot kért tőle a történtek miatt, éppen ezért bízik benne, hogy lesz olyan, aki meggondolja magát és marad a portálnál. Mint ismert, Dull kirúgását követően a felhergelt alkalmazottak közül több mint nyolcvanan felmondtak. Bodolai ezt követően elismételte a hétfői Egyenes Beszédben tett állítását, miszerint ”folyamatosan„ érkeznek hozzá az önéletrajzok.

Az interjú legérdekesebb részében a tulajdonos kritizálta a szerkesztőség működését, külön kitérve a portál dolgozóinak a változástól való ódzkodására - írja az Origo.

”Magyarországon egyedülálló struktúrában működött az Index, üzleti alapú újságépítés mellett létezett egy szerkesztőség, amely a bázisdemokrácia alapjain működik, és nehezen visel bármilyen beleszólást a saját ügyeibe akkor is, ha olyan reformokról van szó, amelyek a működőképességet biztosítják.Kisebb reformokat sikerült átvinni, de a szerkesztőség megúszta a nagyobb változásokat„ - fogalmazott meg súlyos kritikát velük szemben. Ezt nem sokkal később megtoldotta, amikor azt mondta, hogy törzsi alapon ment a felelősségi rendszer, volt, akinek nagyobb hibát is elnéztek, másokat kisebbekért is letoltak, nehezen fogadták be a külsősöket, (...) a negatív visszacsatolásokat nehezen viselték.

Szavaiból kiderült, éppen ezért nem találkoztak a tulajdonosi kör üzleti elvárásai a szerkesztőség elképzeléseivel. ”Egy szerkesztőségnek is fel kell fognia, hogy vannak jogszabályok, amelyeket figyelembe kell venni, és ha üzletszerűen akar működni, össze kell hangolnia a kiadóval a működési modelljét„ - nevezte meg az ügy legnagyobb tanulságát.

Egyúttal azt kifogásolta, hogy az újságírók nem köszönték meg neki, hogy milyen sok sajtópert megnyert nekik, hanem azt természetesnek tekintették. Véleménye szerint a portál munkatársai rendszeresen hibáztak, és belekényelmesedtek abba, hogy rendszeresen nyeri a sajtópereket.

Kapcsolódó írásaink