Belföld

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

Menesztették szerdán Dull Szabolcsot, az Index főszereksztőjét. A pozíció jelenleg betöltetlen marad.

Kirúgták az Index főszerkesztőjét
Dull Szabolcs december óta töltötte be a pozíciót
Fotó: ATV

Az Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke szerdán kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését - hivatkozik az igazgatóság közleményére a vg.hu.

Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szintén a szerdai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is.

A közlemény szerint Bodolai László az Index munkatársaihoz eljuttatott levelében kiemelte: az Index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, „jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik”.

Az elnök felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.

A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz - közölték.

Bekerült az igazgatóságba Gyurcsány embere

Az Origo úgy értesült, hogy a portál igazgatóságába bekerült a Gyurcsány Ferenc bizalmi emberének számító Sztankóczy András, a hetek óta betöltetlen vezérigazgatói posztra pedig a Horn-korszak vezető baloldali újságíróját, Szombathy Pált nevezték ki.

Sztankóczy 2006-ban lett a Magyar Rádió hírműsoraiért felelős Aktuális szerkesztőség vezetője, posztjára szeptemberben, Gyurcsány őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése előtt nevezték ki. A felvétel megvágott verzióját a gyanú szerint Gyurcsány maga szivárogtatta ki, hogy megpróbálja meghamisítani a beszéd üzenetét. Az erről szóló kazettát személyesen Sztankóczynak küldték el.

Mint ismeretes, a hamisítási kísérlet nem sikerült, a kirobbant hatalmas tiltakozásokat Gyurcsány rendőri erőszakkal akarta elfojtani. Az egyik legmegdöbbentőbb esemény az volt, amikor a rádió előtt tiltakozó tüntetőket az azonosító nélküli rendőrök a Magyar Rádió udvarára vitték és ott megverték őket. Sztankóczy András az egyhangú beszámolók ellenére nem ismerte el a brutális erőszakot - idézte fel cikkében a történteket az Origo.

Szombathy Pállal kapcsolatban megjegyzik, hogy 1994-ben, miután Horn Gyula miniszterelnök lett, őt neveztette ki az akkor egyedüli országos televízió, az MTV belpolitikai rovatvezetőjévé, majd egy évre rá A Hét című heti politikai műsor főszerkesztőjévé. Ekkor még nem voltak országos kereskedelmi csatornák, a kábeltelevíziók pedig az ország alig 40 százalékán voltak foghatók, így kétségtelenül ő számított a Horn-korszak egyik legbefolyásosabb újságírójának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom