Belföld

Fidelitas: Emlékezzünk Nándorfehérvár hős védőire

Tisztelettel emlékezünk a nándorfehérvári várvédők világraszóló bátor kiállására a nándorfehérvári diadal 564. évfordulóján - írja közösségi oldalán a Fidelitas.

Fidelitas: Emlékezzünk Nándorfehérvár hős védőire
Fidelitas: Tisztelettel emlékezünk a nándorfehérvári várvédők világraszóló bátor kiállására a nándorfehérvári diadal 564. évfordulóján!
Fotó: Facebook/Fidelitas

Az ifjúsági szervezet azt írja: az 1440-es évek vesztes csatákat, belpolitikai válságot, pártoskodást, a nyugati országok üres ígéreteit és reményvesztést tartogatott hazánk számára. Ebben a kilátástalannak tűnő korszakban Hunyadi János államférfihoz méltó programot hirdetett, egy kudarcokkal terhes, válságos évtized után, az összefogás erejére építve hitet adott elődeinknek, mely a déli határok védelmét, az ország katonai újraszervezését és belpolitikai stabilitását jelentette.

Kiemelik, hogy Dugovics Titusz önfeláldozó bátorságának, Kapisztrán János keresztény hitének és Hunyadi János kötelességtudatának hála a várnai csatavesztést követő bő egy évtized múlva már a nándorfehérvári diadalt ünnepelte az ország. Életüket Nándorfehérvár köti össze, mely a bátor küzdelmet, a dicső győzelmet és a földi pálya végét egyszerre jelentette számukra.

Emléküket megőrizzük, a keresztény Magyarországért vállalt áldozatukat soha nem feledjük.

Objektum doboz

A nándorfehérvári diadal évszázadok óta egyszerre jelképezi az Oszmán Birodalom európai terjeszkedésének fél évszázados megállítását, világraszóló győzelmet a félhold felett és a keresztény várvédők önfeláldozó küzdelmét a muzulmán hódítókkal szemben - teszik hozzá.

Számunkra az évforduló az ezeréves keresztény hazánk történelmének esszenciája, mely a Kárpát-medencében való megmaradásunk története. Ugyanakkor úgy tűnik, mintha csapdába került volna a történelem, ma ismét a déli határon lévő migrációs nyomás, a keresztény értékek relativizálása, a multikulturalizmus világmegváltó ígérete fenyegeti hazánkat - írják oldalukon.

Kiemelik: a nándorfehérvári hősök története arra tanítja a Fidelitas tagjait, hogy a hihetetlennek tűnő vállalkozások azoknak sikerülnek, akik a múlt tisztelete mellett a jelenben élnek és megragadják a jövő lehetőségeit, akik értik a nemzedékük kihívásait, akik képesek megfogalmazni céljaikat és a nehézségek ellenére elég bátorságuk van ahhoz, hogy belevágjanak terveik megvalósításába.

Kapcsolódó írásaink