Belföld

Gyurcsány cége is VIP-ügyfél volt a brókerbotrányban

Miközben másoknak beragadt a pénzük, az Altus százmilliójának visszafizetéséről gondoskodtak a K&H-nál, mielőtt zár alá került volna a brókercég számlája

Az Altus, Gyurcsány cégbirodalmának egykori zászlóshajója, az uniós pénzek későbbi „csendőre” 2003-ban kis híján belekeveredett az évszázad bűncselekményének tartott brókerbotrányba. Folytatjuk a bukott kormányfő zűrös ügyeinek visszaidézését.

Gyurcsány cége is VIP-ügyfél volt a brókerbotrányban
A bukott miniszterelnök múltja számos botránnyal terhelt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az uniós pénzek felhasználása kapcsán a mai kormánypártokat napi szinten korrupcióval vádoló Dobrev Klárának, az Európai Parlament alelnökének figyelmébe ajánljuk bukott miniszterelnök férjének szerepét az évszázad botrányaként emlegetett K&H-ügyben. A Gyurcsány-cégbirodalom vagyonkezelője, az Altus Rt. ugyanis VIP-ügyfele volt a K&H brókercégének 2003-ban, a botrány kirobbanásakor. Gyurcsányné férje pedig 2002 szeptemberétől már közvetlen irányítást biztosító befolyást szerzett az Altusban, ám mint ügyfél, mégsem került képbe a büntetőeljárásban. Miközben más ügyfeleknek a pénzük beragadt, addig az Altus százmilliójának visszafizetéséről gondoskodtak a pénzintézetnél, mielőtt zár alá került volna a brókercég számlája.

Ki tudja, ha nem így történik, egy évvel később egyáltalán szóba kerülhetett volna Gyurcsány Ferenc neve miniszterelnök-jelöltként? Más lapra tartozik, hogy akkor még volt, aki Gyurcsányt Gyurcsányinak hívta. Idézzük fel azt a 2003 júniusában lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyben Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő vezérigazgatója beszélt Kulcsár Attilával, a VIP-ügyfelek brókerével: „Most a Gyurcsányival akart beszélni a Bodnár, őt kereste. Hogy intézkedjenek, mert szar lehet belőle.” Bodnár Zoltán, akinek beszélnie kellett „Gyurcsányival”, nem más volt, mint a Nemzeti Autópálya Rt. elnöke, most a terézvárosi vagyonkezelő igazgatósági elnöke. Fáradozására pedig azért lehetett szükség, mert Kulcsár állásából történt felfüggesztése után is történtek visszapótlások a banknál az autópálya-kezelő számlájára, amelyen 2003 júniusában több milliárd forintos hiány mutatkozott.

Gyurcsányi – aki vélhetően Gyurcsány Ferenccel azonos személy – szerepére sosem derült fény. A K&H-
büntetőper tárgyalásán az hangzott el: „Gyurcsány Ferenc miniszter úrral többször is személyesen egyeztettem egy százmillió forint összegű pénzmosásról, amelyet az Altus Rt. brókerháznál vezetett számlájáról kellett volna egy magas rangú MSZP-s képviselő offshore cégének számlájára eljuttatnom” – ismertette a bíró a nyomozati iratot, a kijelentéseket Kulcsár Attilának tulajdonítva.

Az első rendű vádlott azonban tagadta, hogy ezek a szavak tőle származnának. Mint mondta, az említett dokumentum névtelen levélként röpült be az ügyészségre.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom