Belföld

A Jad Vasem Intézet is elítéli László Imre Hitlert méltató kijelentését

„Hitlert a holokausztban betöltött felelőssége, valamint az óriási emberi veszteséggel és pusztítással járó második világháború kirobbantása miatt teljesen helytelen dicsérni vagy felmagasztalni" – fogalmazott a DK-s László Imre szavaira reagálva Robert Rozett, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet – Holokauszt Emlékközpont vezető történésze.

A Jad Vasem Intézet is elítéli László Imre Hitlert méltató kijelentését
László Imre
Fotó: MH

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Budapest XI. kerületének baloldali polgármestere, László Imre júniusban egy önkormányzati ülésen azt mondta, Adolf Hitler megérdemelte, hogy annak idején a Time magazin az év személyiségének választotta.

A Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció politikusa szerint a náci diktátor Németországért tett cselekedetei „elvitathatatlanok".

Hitlert 1938-ban választotta meg az év személyiségének a náci diktátort, a döntés azóta is heves viták tárgyát képezi.

"Nem hiszem, hogy ezt az emberiség javára szolgáló tettei elismeréseként kapta volna" - idézi Rozett a V4NA hírügynökségnek adott nyilatkozatát az Origo.

A történész felidézte: 1938-ban írták alá a müncheni egyezményt, amely lehetővé tette Hitler számára, hogy két hullámban (1938-ban és 1939-ben) megszállja Csehszlovákiát. „Abban az időben ez a megállapodás látszólag segített elkerülni a fenyegető háborút. Ez a háború kitörése előtt történt, még mielőtt a holokauszt a maga teljességében megjelent" – fejtette ki Rozett.

Robert Rozett emellett azt is megjegyezte, hogy 1939-ben a szovjet kommunista diktátor, Joszif Sztálin volt az év embere a Time szerint.

A történész hangsúlyozta, azt szeretné, hogy a címet a jövőben olyan embereknek adják, akik hozzájárultak a világ fejlődéséhez."

Kapcsolódó írásaink