Belföld

Megkapták az állami támogatást a közös működtetésű színházak

A kormány valamennyi színház számára átutalta az idei finanszírozási összegeket – tájékoztatta lapunkat közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Kiemelik, 2010 óta csaknem 15 milliárd forinttal több állami pénz jut a színházak fenntartására. A kormány garantálja és biztosítja a színházak működtetéséhez szükséges forrásokat.

Megkapták az állami támogatást a közös működtetésű színházak
A kormány garantálja és biztosítja a színházak működtetéséhez szükséges forrásokat (Képünk illusztráció)
Fotó: Pixabay

A közleményben felidézik, Magyarország Kormánya idén áprilisban döntött a színházak közös működtetéséről. A kormány vállalta, hogy az állam hozzájárul a színházak alapműködéséhez: a fenntartó önkormányzatokkal egyenlő arányban, központi költségvetési támogatás formájában biztosítja a színházak működéséhez szükséges pénzügyi feltételeket.

Kiemelik, a döntés célja a színházak kiszámítható és biztonságos működtetésén túl, a színházak művészeti szabadságának elismerése és biztosítása.

Ezért a közös működtetők kiemelt területként kezelik a színházak szakmai és gazdálkodási biztonsága érdekében a vezetők kinevezését és a színház dolgozóinak bérfejlesztését a munkavállalók egzisztenciális és anyagi megbecsülése érdekében. Garantálva a színház szabadságát, a közös működtetők a repertoár megválasztásába, a művészi munkába nem szólhatnak bele, előzetes műsortervet nem kérhetnek be. Az igazgatók kiválasztása pedig csak szigorúan szakmai alapon történhet, az egyes szakmai bizottságok javaslatai alapján.

Hozzáteszik, az önkormányzatok március 1-ig dönthettek arról, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes (állami és önkormányzati) forrásból kívánják-e működtetni. Ezt követően került sor a közös működtetést szolgáló megállapodások megkötésére, és a 2020. évre szóló állami támogatás összegének megállapítására.

Annál a 7 budapesti és 29 vidéki kőszínháznál, amelyek éltek ezzel a lehetőséggel, hosszútávon biztosított a működéshez szükséges forrás, szavatolva ezzel a minőségi művészi munka feltételeit és a művészi szabadságot egyaránt. Ilyen mértékű állami támogatás még soha nem áramlott a színház-finanszírozásba – emelik ki.

Az idei finanszírozási összeg valamennyi közös működtetésű színház fenntartójához megérkezett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom