Belföld

Csak megválasztásáig volt fontos Karácsonynak az állatvédelem

Gyurcsány Ferenc korábbi testőrének célkeresztjébe ezúttal az „Illatos úti kutyák” kerültek: a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti igazgatója felmondta az együttműködést az állatvédő civilekkel.

Csak megválasztásáig volt fontos Karácsonynak az állatvédelem
Karácsony Gergely kutyákkal is kampányolt a megválasztása előtt, azonban az ígéreteit ebben az esetben sem teljesítette
Fotó: Facebook

„A sorsára hagyott állatok befogadásáért, a bántalmazó körülmények közül kiszabadított állatok jövőjéért a budapestiek közössége felelősséget vállal” – fogalmaz a Budapesti Álltatvédelmi Charta, amelyet Karácsony Gergely még főpolgármester-aspiránsként jelentett be a sajtó képviselői előtt. A Párbeszéd társelnöke által is jegyzett dokumentumban az is szerepel, hogy a baloldali jelölt megválasztása esetén Budapesten korszerű, európai színvonalú állatmenhelyeket létesítenek, és pályázati rendszert alakítanak ki az önkéntes állatvédő közösségeknek.

Ám csakúgy, mint sok oly más hangzatos balliberális ígéret az őszi kampányban, a jelek szerint a fővárosi állatvédelem is csak a szavak szintjén volt fontos Karácsony Gergelynek. Amint arról beszámoltunk, a városvezetés minden előzetes figyelmeztetés nélkül, még a rendkívüli jogrend idején, egyoldalúan felmondta az együttműködési megállapodást a Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Közhasznú Alapítvánnyal (DOKTA). Ezáltal pedig megszűnhet a főváros hivatalos gyepmesteri telepének, az Illatos úti menhely szakmai támogatása, hiszen az alapítvány nem csupán humán erőforrással, örökbefogadási, rehabilitálási programokkal, hanem eszközök, gyógyszerek adományozásával is segítette az állatok életkörülményeinek javítását. Ez az elmúlt négy évben mintegy tizenegymillió forint összegű támogatást jelentett. Arról is döntöttek a Városházán, hogy elutasítják a DOKTA által felajánlott adományokat, mivel annak elfogadása az együttműködési megállapodás felmondása után etikátlan lenne. Csupán az alapítvány adománylevelében foglalt eszközöket fogadta be az „állatbarát” városvezetés.

A lapunk birtokába jutott, a DOKTA és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság között zajló levélváltásból kiderül: a szerződésbontásról szóló döntést Gyurcsány Ferenc korábbi személyes testőre, Handl Tamás hozta meg, akit maga a főpolgármester javasolt a FÖRI élére, s aki – egy, a Hír TV által megszerzett kiszivárgott felvétel szerint – januárban még azzal foglalkozott, hogy minél több autóst bírságoljanak meg a közterület-felügyelők. Úgy tűnik, most az „Illatos úti kutyák” kerültek a célkeresztjébe.

Kapcsolódó írásaink