Belföld

Szereptévesztésben a főpolgármester

Az áldozati pózban való tetszelgés nem azt mutatja, hogy Karácsony képes lenne az ellenzék vezetőjeként fellépni

Karácsony Gergely kényes kérdésekben inkább maszatol, nem ad egyértelmű és számokérhető válaszokat – jelentette ki lapunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője, akit arról kérdeztünk, mi lehet annak a hátterében, hogy a városvezető egyre gyakrabban lépi túl fővárosi hatáskörét. A legutóbb a jövő évi büdzsé elfogadása előtt próbált a baloldal „szószólójává” válni, azt akarta elérni, hogy a budapesti képviselők ne szavazzák meg a főváros szolidaritási hozzájárulását is tartalmazó törvénycsomagot.

Szereptévesztésben a főpolgármester
Nem kizárt, hogy Karácsony ismét megpróbálkozik a kormányfő-jelöltséggel
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Karácsony a miniszterelnök-jelöltségét firtató kérdésekre adott kitérő válaszaival a szereptévesztéséből adódó csapdahelyzetet próbálja palástolni, hiszen ellenzéki vezetők „csábítására” gyakran tűnik fel politikai eseményeken, amely azt a látszatot kelti, hogy ha ideálisak a feltételek, ő kormányfő-aspiráns lenne. Ahogy azt Párbeszéd társelnöke maga is rendszerint hangsúlyozza – folytatta a szakértő –, a főpolgármester feladata Budapest ügyeinek intézése, de a főváros érdekképviselőjeként tetszelegve 2022-ben átevezni az országos politika legfontosabb dimenziójába ennél fajsúlyosabb feladat.

„A főpolgármester ráadásul folyamatos áldozatszerepben tetszelgése sem azt mutatja, hogy képes lenne profilt váltani és az egyesült ellenzék vezetőjeként fellépni” – fogalmazott, majd hozzátette, Karácsony neve mint lehetséges kormányfő-jelölt ennek ellenére 2022-ig mindig szóba fog jönni. Úgy véli: a politikus rá is játszik szerepére, amely abból áll, hogy egyfajta pártoktól elszakadt vezetőként minden fontos eseményen „ott lesz”, tanácsot ad. Egyúttal hangsúlyozta, a főpolgármester pozíciója Budapesten stabilnak nevezhető, „magyarán 2024-ig kényelmes pozícióban maradhat Karácsony Gergely, ám kérdés, hogy a politikai pozícióváltás és mohóság elég ösztönzőnek bizonyul-e majd egy esetleges parlamenti választásokon való elinduláshoz”.

Még az árva állatokat is cserbenhagyják


A kampányban még állatvédelmi chartát és budapesti állatvédelmi ombudsmant ígért Karácsony, most azonban a saját gyepmesteri telepén lévő árva állatoktól vonja meg a támogatást – írta közösségi oldalán Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti frakcióvezetője. Felidézte: a DOKTA – Doktorok az Állatokért Alapítványon keresztül az elmúlt években tizenegymillió forinttal segítették az Illatos úti gyepmesteri telep működését és a bent lévő állatok életkörülményeinek javítását, szinte berendezték a műtőt, ultrahangot, altatógépet, műtőasztalt és sok egyéb más orvosi eszközt adományoztak, gyógyszereket vettek. Az „állatbarát” budapesti vezetés mégis szerződést bontott az alapítvánnyal, elutasítja a mintegy négymilliós adományt, amelyet Budapest hivatalos gyepmesteri telepének további fejlesztésére és az ott lévő állatokra költhetnének – közölte.
(KCs)

Átláthatatlan átláthatósági megbízás Újbudán

Titkosították az átláthatósági megbízott díjazását Újbudán – jelentette ki a Mi Hazánk Mozgalom kerületi önkormányzati képviselője. Novák Előd elmondta, a DK-s polgármester, László Imre még a képviselői betekintési jogát sem biztosítja a közmegbizatási szerződésekbe, ezért közérdekű adatigényléssel fordul az önkormányzathoz. Novák Előd arról is beszélt, László Imre a „Soros Györgyhöz köthető Transparency International Magyarország kuratóriumi elnökét bízta meg azzal, hogy a kerület átláthatósági biztosa legyen.” A lényeg, hogy nyilvánossá, megismerhetővé tegyük az önkormányzatok működését – így mutatta be Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója még tavaly ősszel a Fővárosi Közgyűlésben az Ez a Minimum! nevű programot, amely több, a spekuláns által támogatott szervezet a korrupció visszaszorításáról szóló javaslatait tartalmazta.
(KD)

Kapcsolódó írásaink