Belföld

Nem nyithat Karácsony hajléktalanszállót a belváros közepén

Nem nyithat Karácsony Gergely főpolgármester hajléktalanszállót a Városháza műemléknek nyilvánított épületében - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala kedden az MTI-vel, miután elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét.

Nem nyithat Karácsony hajléktalanszállót a belváros közepén
Karácsony Gergely
Fotó: MH

A közleményben azt írták: a főpolgármester a Városház utca 9-11. - Gerlóczy utca 2-6. szám alatti központi Városháza épületében tervezte megnyitni a hajléktalanszállót, az érintett ingatlan azonban műemlék, továbbá műemléki jelentőségű területen és a turisták által is nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik, illetve kiemelten védett régészeti lelőhelyeknek is része.

Mindezeken túl Belváros-Lipótváros kerületi építési szabályzata szerint a Városháza vegyes városközponti terület építési övezetben található, ahol szállás funkció nem helyezhető el, így hajléktalanszálló sem létesíthető, és erre a meglévő épület, illetve épületrész rendeltetése sem módosítható - tették hozzá.

„Mindemellett a kormányhivatal álláspontja, hogy az elmúlt években sikeresen felépített és rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete” - áll a közleményben.

Mint korábban megírtuk, Karácsony Gergely antidemokratikus módon, titokban, a helyi önkormányzat megkerülésével akart a kerület belvárosában hajléktalanszállót létrehozni Csepelen is.

Kapcsolódó írásaink