Belföld

Karácsony az önkormányzatot megkerülve akart hajléktalanszállót nyitni Csepelen

Csepel polgármestere, Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) megengedhetetlennek tartja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével akart a kerület belvárosában hajléktalanszállót létrehozni.

Karácsony az önkormányzatot megkerülve akart hajléktalanszállót nyitni Csepelen
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Borbély Lénárd kedden a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: Karácsony Gergely egyszemélyes döntéshozóként olyan épületben akart hajléktalanszállót nyitni, amely iskolák, óvoda, gyermek és felnőtt orvosi rendelők, valamint a piac közvetlen szomszédságában van. Abban a volt iskolaépületben, amelyet „szellemi elődje, Demszky Gábor záratott be” - jegyezte meg.

Objektum doboz

A polgármester úgy fogalmazott: a főpolgármester „mindezt teljesen antidemokratikus módon, titokban, a csepeli önkormányzat megkerülésével és a csepeli emberek véleményének figyelmen kívül hagyásával akarta véghezvinni.”

Semmiféle tájékoztatás, előzetes egyeztetés, megkeresés nem érkezett. Csak annyi történt, hogy elkezdték az épületet átalakítani. A munkálatokat leginkább éjszaka végezték, hogy ne keltsenek feltűnést - olvasható a bejegyzésben.

A polgármester szerint a cél az volt, hogy Budapest belvárosából több száz hajléktalant költöztessenek át Csepelre. Azt írta: a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazását a főpolgármester erre akarta felhasználni. Borbély Lénárd beszámolt arról is, hogy amikor ez kiderült, online petíciót indítottak és széles körű, a politikán átívelő összefogás alakult ki.

Néhány nap alatt csaknem 5000 tiltakozó aláírás gyűlt össze. Eközben változtatási tilalmat is elrendelt az érintett ingatlanon. Ezt több párt részéről is támogatták - közölte.

Borbély Lénárd szerint Karácsony Gergely nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy több kerületben terveznek létrehozni új hajléktalanszállókat. „Végül kiderült, hogy semmilyen más helyszín nem volt”.

Miután a főpolgármester lemondott eredeti tervétől, úgy döntött, hogy egy helyen, a Városházán alakít ki hajléktalanszállót„ - írta a kormánypárti politikus.

Borbély Lénárd kiemelte: Csepelen elegendő férőhely van a hajléktalan embereknek, sőt, üres ágyak is vannak. Az önkormányzat saját erőből és mellette több segélyszervezettel együttműködve folyamatosan gondoskodik a rászorulókról, a hajléktalanokról.

Megengedhetetlennek tartja - tette hozzá -, hogy Budapest főpolgármestere, „aki magát európainak és egy igazi hős demokratának hirdeti”, ilyen eljárást alkalmazzon egy 80 ezer lakosú kerületnél. „A csepeli emberek nem ezt érdemlik” - zárta bejegyzését Borbély Lénárd.

A Főpolgármesteri Hivatal hétfőn közölte: a főváros vezetése a Városháza egyik szárnyába fogadja be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idejére azokat a hajléktalan embereket, akik vállalják a karantént, miután a csepeli elöljárók tiltakoztak a kerületben kialakítandó hajléktalanszálló miatt.

A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy a fővárosi önkormányzat ideiglenes otthon biztosítson olyan hajléktalanoknak, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét.

A főváros az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni - olvasható a közleményben, amelyben úgy fogalmaztak: ”ám azok után, hogy a kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd és a kerületben egyéni képviselőnek sikertelenül indult Németh Szilárd államtitkár világossá tette, hogy hidegen hagyja őket azon polgártársaink sorsa, akiknek az élete múlhat azon, hogy gondoskodunk-e róluk, a városvezetés új helyszínt talált elhelyezésükre„.

Kapcsolódó írásaink