Belföld

Fidesz: Mindenki töltse ki a nemzeti konzultáció kérdőívét

Halász János (Fidesz) napirend előtt az Országgyűlésben közölte, a Fidesz támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett nemzeti konzultációt.

Fidesz: Mindenki töltse ki a nemzeti konzultáció kérdőívét
Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Halász János (Fidesz) közölte, a Fidesz támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett nemzeti konzultációt. A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszának lezárulta alkalmas arra, hogy mindenki elmondja a véleményét az eddigi intézkedésekről, a járvány kezeléséről, a gazdaság újraindításáról. Fontos kérdés az is, hogyan vélekednek a magyarok a második Soros-tervről, arról, hogy „az amerikai spekuláns adósrabszolgaságot eredményező örökkötvényekkel árasztaná el Európát, amit még az unokáink is fizetnének” - közölte.

Értékelése szerint egyetértési pontokra van szükség, még akkor is, ha a baloldal folyamatosan támadja a nemzeti konzultáció intézményét. Hozzátette: a nemzeti konzultáció segít a kormánynak és az Országgyűlésnek is, hogy a döntéseket a magyar emberek elképzeléseihez igazítsák. A most induló konzultációtól azt várják, hogy az emberek véleményére alapozott, időt álló döntéseket hozhassanak - közölte, azt kérve, mindenki töltse ki a kérdőívet és küldje vissza.

Szijjártó Péter válaszában úgy értékelte, hogy a koronavírus-járvány után semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban volt, igaz ez a politikára és a gazdaságra is. Szerinte a magyar kormány időben reagált a járványra, meghozta a szükséges intézkedéseket.

Kitért arra, hogy ismét kinyílt az a vita, hogy a munkanélküliséget vagy a munkahelyeket finanszírozzák. Hozzátette: 806 magyar vállalkozás kért támogatást 377 milliárd forint beruházáshoz, miközben a világgazdaság hírei csődökről szólnak.

A kormány a gazdasági eredmények megvédéséért dolgozik

Witzmann Mihály (Fidesz) hangsúlyozta: a kormány a magyarok egészségének és a 2010 óta elért gazdasági eredményeknek a megvédéséért dolgozik. Eközben Soros György hitelfelvételekkel sodorná csapdába Magyarországot, pedig csak adósság keletkezne a hitelből, nem pedig munkahelyek jönnének létre - vélte.

Úgy látja, a járvány elleni védekezés első szakaszát Magyarország sikeresen zárta, és ebben lényeges szerepe volt az összefogásnak, amelyből azonban a baloldali ellenzék kihúzta magát. Nem szavazták meg a szükséges intézkedéseket és mindent elkövettek, hogy hátba támadják Magyarországot Brüsszelben - fogalmazott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy válaszolt, a járványnak nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági hatásai is vannak. 2010-ből ismerős a helyzet, amikor külső tényezők miatt komoly kihívásokkal néz szembe a gazdaság, de most van egy nagy különbség: akkor a magyar gazdaság legyengült állapotban volt, most viszont egy erős gazdaság adhat választ a kihívásokra - magyarázta. Közölte: a munkahelyek megvédésére fókuszálnak, amihez beruházások kellenek, azokhoz pedig támogatás. Ezért 50 milliárd forintos keretösszeggel írtak ki pályázatot beruházások támogatására, 806 cég adott be pályázatot, és bár a kormány megháromszorozta a keretösszeget, újra a kormányhoz fordulnak az összeg növeléséért a sok igény miatt - mondta.

Witzmann Mihály megjegyezte: a cégek fejlesztéseket tudnak végrehajtani, köszönet illeti a kormányt a támogatás miatt. Most más válaszokat adnak a válságra, mint 2010 előtt, a kormány most partnere kíván lenni a hazai vállalatoknak.

A tárcavezető azt is elmondta: hosszú távon van szükség a munkát terhelő adók csökkentésére, ez bevált eddig is, ezért a szociális hozzájárulási adó mértékét tovább csökkentik.

Kapcsolódó írásaink