Belföld

A Soros-rajongó Baranyi

Baloldali újságírók aktív közreműködésével formálná a „szabad helyi sajtót” Ferencváros polgármestere, aki „az elmúlt évek egyik legjobb hírének” tartja a migránsvédők sikerét

Már kétszer is megköszönte a ferencvárosi polgármester a Soros Györgytől kapott százhatvan PCR-tesztet, maximálisan osztja a Helsinki Bizottság tranzitzónák megszüntetése feletti örömét, a helyi lap főszerkesztőjének kiválasztásában pedig egy másik Soros-szervezet vezetője segít neki.

A Soros-rajongó Baranyi
Baranyi Krisztina a tavalyi önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergellyel a Kossuth téren. Szavazóik egy része azóta nagyot csalódott
Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-old

„Végre, végre!! Hatalmas eredmény, hatalmas siker, az elmúlt évek egyik legjobb híre! Köszönjük, Magyar Helsinki Bizottság!” – ezzel a kommenttel osztotta meg Baranyi Krisztina csütörtökön a Soros-féle „civil” szervezet bejegyzését a tranzitzónák megszüntetéséről. A Helsinki Bizottság cikkében természetesen jogellenes fogvatartásról, valamint rengeteg gyermekes család, egyedülálló nő sanyargatásáról írnak, és diadalittasan jelentik be, hogy hajnalra mindenki szabadult a tranzitzónákból, és az embereket átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra. (Tudjuk, a tranzitzónákból is szabadon távozhattak a menedékkérők, csak nem Magyarországra, hanem visszafelé.) A migránsvédő szervezet öröme érthető, hiszen kezdettől az illegális bevándorlók Európába való szabad áramlásáért küzdenek, kérdés azonban, mi indokolja, hogy egy polgármester ebben az ügyben így megnyilvánuljon. Baranyi követői közül sem érthette ezt mindenki, volt, aki gúnyosan megjegyezte: „Jó volna, ha az összes, Helsinki Bizottság által felszabadított embert a IX. kerületben le lehetne telepíteni. Vagy mondjuk fogadja őket örökbe a Helsinki Bizottság.” Mások továbbra is az önkormányzattal kapcsolatos ügyeket hiányolják. „Bizottsági ülések, és egyéb, a kerület lako­sait érintő intézkedések mikor lesznek??? Mert van itt már utcai zene, migránsfelszabadítás, viráglocsolás…” – vetette fel egy hozzászóló.

A polgármester nem csupán a Soros-szervezeteket népszerűsíti, hanem magát a spekulánst is, ezen a héten ismét hírt adott a millárdos „nagylelkű” adományáról, amelyet már korábban beharangozott, amikor közölte, a Soros György által a fővárosnak vásárolt ötezer PCR-tesztből százhatvanat kap – az egyébként hatvanezres lélekszámú – IX. kerület. Most Baranyi egy rendelőintézetben készített videóval köszönte meg az immár felhasznált teszteket Sorosnak.

Miközben ilyetén politikai elfogultságát nem rejti véka alá a polgármester, a helyi lap függetlenné tételével dicsekszik. Ez már az első lapszámban erősen kérdéses volt, amikor is „csupán” öt fotón szerepelt Baranyi, de helyet kapott benne például a baloldali Political Capital egész oldalas elemzése a választásról, a polgármester külön méltatásával. Később Baranyi pályázatot írt ki „Főszerkesztőt keresünk szabad közszolgálati lap élére” címmel. Miután a benyújtás határideje május 15-én lejárt, a polgármester hírül adta: „Nem politikusok vagy hivatalnokok választanak majd a jelentkezők közül, a döntés pártatlanságát szakmai zsűri garantálja.” Közölte: a zsűri elnöke Majtényi László, az ORTT egykori elnöke, tagjai Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke és Neizer Anita, a Főszerkesztők Fórumának delegáltja. „Hajrá, szabad helyi sajtó!!” – írta Baranyi Krisztina.

Nos, Majtényi Lászlót annak idején Gyurcsány Ferenc jelölte az ORTT élére, emellett Majtényi a Soros által támogatott Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, azé az intézeté, amely szorosan együttműködik például a Magyar Helsinki Bizottsággal is. Egyébként Majtényi volt a baloldali pártok és civilek államfőjelöltje 2017-ben. Hargitai Miklós pedig a Népszabadság után a Népszava újságírója lett. Neizer Anita a HVG főszerkesztője volt.

Kapcsolódó írásaink