Belföld

Álszent politikai kommunikáció Baranyitól

Miután Baranyi Krisztina a napokban azzal támadta a kormányt, hogy „elvett 400 millió forintot” Ferencvárostól, a parlament hétfői ülésén kiderült, ez teljes hazugság.

Álszent politikai kommunikáció Baranyitól
Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Elvettek 400 millió forintot Ferencvárostól. A magyar költségvetésből épp ez a - végletekig lerobbant közösségi ház felújítására szánt - összeg hiányzik a járvány elleni védekezéshez. Marad a romhalmaz, jó lesz az kulturális, idősügyi, ifjúsági programok megtartására a József Attila lakótelepieknek. Kifosztanak minket!” - április végén Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ezekkel a sorokkal tudatta követőivel a Facebookon, hogy az általa irányított kerület ismét komoly fejlesztési pénzektől esett el, szerinte a kormány miatt.

Csakhogy a Juhász Péter-féle Együtt volt képviselője nem bontotta ki az igazság minden részletét: a városrészt ért veszteség miatt ugyanis egy valaki okolható igazán, saját maga.

Objektum doboz

A parlamentben az azonnali kérdések során Kocsis Máté kérdezte Pogácsás Tibort, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárát az állami támogatásokról. Pogácsás tájékoztatásában közölte, Baranyi a tárcának címzett levelében azt kérte, a fejlesztés ne valósuljon meg. Hozzátette, hogy Baranyi átcsoportosítást kezdeményezett a tárcánál, ami nem lehetséges. 

Mivel a forrást Baranyi nem hívta le időben, március 23-án a kormány a fel nem használt összeget a járvány elleni védekezési alapba csoportosította át.

Mint ahogy a Belügyminisztérium hivatalos parlamenti válaszából kiderült, a József Attila lakótelepi közösségi ház kapcsán Baranyi Krisztina maga kérte fejléces levélben, hogy ez a beruházás ne valósuljon meg. Enyhén szólva is ízléstelen, hogy ezek után két hónappal másokat (elsősorban a kormányt és engem) okol az felújítás elmaradásáért. “Marad a romhalmaz” - írta közösségi oldalán csalódottságot színlelve. Hát marad, mert a polgármester asszony így akarta. A sánta kutyát is később érik utol... - írta Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ügyről.

Objektum doboz

Baranyi Krisztina hétfő esti bejegyzésében tagadta Kocsis Máté állításait.

Bár a ferencvárosi polgármester posztjából úgy tűnhet, hogy a József Attila lakótelepen található közösségi ház borzasztó állapotban van, és mindjárt összeomlik, a valóságban közel sem így van. A negatív jelzők vélhetően a hatáskeltés miatt kerültek bele internetes bejegyzésébe, ugyanakkor az igaz, hogy az épületre ráfér némi fejlesztés, ezért is kezdeményezte ezt az előző városvezetés.

A kormány minden évben elkülönít pluszforrásokat az önkormányzatok számára a költségvetésben, amire a településeknek lehetőségük van pályázni. Kocsis Máté, Fidesz-frakcióvezetőnek, volt józsefvárosi polgármesternek köszönhetően bekerült a 2020-es büdzsébe egy több mint egymilliárd forint értékű támogatási tétel az előző józsefvárosi és ferencvárosi városvezetés programjaira.

Ahogy az eddigiekből következik, a megítélt összegből 400 millió forintot a József Attila lakótelepi közösségi ház felújítására lehetett volna lehívni.

A tavalyi önkormányzati választáson mind Józsefvárosban, mind Ferencvárosban leváltották a korábbi polgármestert, akiknek a helyébe a városvezetésben tapasztalatlan ellenzéki politikusok léptek. Baranyi Krisztina ugyan az Együtt pártpolitikusaként tagja volt a ferencvárosi testületnek, azonban a média világából érkező Pikó András komolyabb politikai tapasztalat nélkül lett polgármester. 

A kormány februárban kiküldött egy tájékoztató levelet az érintett települési, kerületi vezetőknek - így  Baranyinak is - arról, hogy a korábban megítélt támogatás továbbra is el van különítve, azt csak le kell hívni.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az adott önkormányzat kitölt egy űrlapot, amit aztán megküld a kormánynak, jelezve a forrás lehívása iránti szándékát. Ez az, ami nem jött össze Ferencváros polgármesterének.

Mint korábban megírtuk, a ferencvárosihoz kísértetiesen hasonló történet játszódott le Józsefvárosban is. Elkótyavetyélte Józsefváros támogatását Pikó András, a kerület „álcivil” polgármestere - mondta Kocsis Máté a múlt héten. Akárcsak Baranyi, ő sem hívta le a támogatást. „Sem februárban, sem márciusban - vagyis még a járvány előtt - nem hívta le ezt a pénzt a kormánytól, pedig megtehette volna.” - ismertette a Belügyminisztérium válaszát a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Kapcsolódó írásaink