Belföld

Kocsis: Pikó elkótyavetyélte Józsefváros támogatását

„Elkótyavetyélte” Józsefváros támogatását Pikó András, a kerület „álcivil” polgármestere - mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a VIII. kerület országgyűlési képviselője szerdán az MTI-hez is eljuttatott videonyilatkozatában.

Kocsis: Pikó elkótyavetyélte Józsefváros támogatását
Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kocsis Máté szerint Pikó András csúsztat, hergeli az embereket, tényeket hallgat el a VIII. kerület egymilliárd forintos kormányzati támogatásával kapcsolatban.

A frakcióvezető kifejtette, a kormány a koronavírus magyarországi megjelenése után létrehozta a járvány elleni védekezési alapot és a gazdasági alapot, a közös teherviselésben pedig a multiknak, a pénzügyi szektornak, a pártoknak és az önkormányzatoknak is részt kellett venniük: a kiadások 95 százalékát a kormány a saját költségvetéséből fedezi, a maradék 5 százalékot a többiek.

Hangsúlyozta, hogy a kabinet a fel nem használt önkormányzati támogatásokat csoportosította át a járvány elleni védekezési alapba.

Így Pikó András valótlanságot állított, amikor elvonásról beszélt, sőt a polgármester „helyi propagandalapja” odáig is „elmerészkedett”, hogy a VIII. kerületnek be kell fizetnie egymilliárd forintot - mondta Kocsis Máté, kijelentve: Józsefvárosnak nem kell semmilyen egymilliárdot befizetnie, ugyanis ez a pénz sosem volt a kerületnél.

A frakcióvezető megjegyezte, a szóban forgó pénzt még ő lobbizta ki tavaly Sára Botond - korábbi fideszes polgármester - programjaira.

Arról is beszámolt, hogy az ügyben levélben fordult a Belügyminisztériumhoz, a tárca válaszából pedig az derült ki: Pikó András sem februárban, sem márciusban - vagyis még a járvány előtt - nem hívta le ezt a pénzt a kormánytól, pedig megtehette volna.

Megjegyezte, Pikó András tavaly július óta tudott erről az összegről, de megválasztása után egy lépést sem tett, hogy előkészítse a szükséges döntéseket, a kerület idei költségvetésébe bele sem írta a támogatást.

„Áprilisban ő már tudott mindenről, majd azt a kiutat választotta ebből a helyzetből, hogy elkezdett másokat hibáztatni, az áldozat pedig természetesen ő” - mondta Kocsis Máté, úgy összegezve: „én kilobbiztam ezt a pénzt, megkaptuk, Pikó András pedig elkótyavetyélte, és most még ő van felháborodva (...), folyamatosan támad, holott semmi más nem derült ki, csak az, hogy nagy rá a polgármesteri kabát”.

Szavai szerint „Pikó a saját alkalmatlanságát, sorozatos mulasztásait akarja leplezni az állandó kocsismátézással, és azt, hogy egy balfácán, aki képtelen a kerületet sikeresen vezetni”.

Hozzátette, ez a „szokásos recept” a baloldalon, Karácsony Gergely főpolgármester ugyanígy viselkedett a koronavírus-járvány által leginkább sújtott Pesti úti idősotthon ügyében: „felelősséget nem viselnek, de mindig mást okolnak”. 

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink