Belföld

Kásler: A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak

 A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere az ápolók nemzetközi napja alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kásler: A magyar ápolók minden körülmények között helytállnak
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MH

Kásler Miklós kifejtette: a mintegy 70 ezer magyar ápoló helytáll a világjárványok alkalmával, a bakteriális és vírusbetegségek elhárításában, továbbá a mindennapos kórházi munkában jelen pillanatban is.

Kiemelte, a kormány feladata a megfelelő munkakörülmények és anyagi feltételek biztosítása, így az ápolók bére 2010-hez képest 2022-re megközelítőleg a háromszorosára emelkedik. Emellett a kormány bruttó félmillió forintos bérkiegészítést ad a járványügyi időszakban végzett hősies munkájuk elismerésére.

Hozzátette, hogy a közeljövőben tizenhárom megyei és egy városi kórház 16 helyszínén újulnak meg vagy épülnek nővérszállók 8,8 milliárd forint uniós forrásból, ami csaknem 1600 szakdolgozó életkörülményeit javítja. Ösztöndíjprogramokat is indítottak az ápolóknak. A Mihalicza-program részeként 2017-től 247 hallgató részesült támogatásban, félévenként 320 ezer és 640 ezer forint közötti összegben. A pályaválasztást támogató program keretében pedig várhatóan 3200 tanuló részesülhet ösztöndíjban, a projekt 4,4 milliárd forintból valósul meg.

A miniszter az egészségügyben dolgozók helytállását megköszönve úgy fogalmazott, hogy míg az orvosok jelentik az egészségügy „agyát”, az ápolók a „szívet és a lelket”.     

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott arról szólt, hogy köszönettel tartozunk a mintegy 70 ezer ápolónak, akik honfitársaink egészségét óvják és életeket mentenek.

„Áldozatos és felelősségteljes munkájukat sokszor nehéz helyzetben végzik, különösen igaz ez most, a koronavírus-járvány idején” - hangsúlyozta, hozzátéve: az erkölcsi megbecsülés mellett fontos az anyagi is, 2010 és 2022 között mintegy háromszorosára nő az ápolók bére.

Ha a baloldalon múlt volna, ápolói béremelés sem lenne

Köszönet minden ápolónak, aki mások gyógyítását és segítését választotta hivatásának, és most a koronavírus-járvány közepette is áldozatosan végzi munkáját. A mostani járvány amellett, hogy ráirányította a figyelmet erre a hivatásra, növelte annak társadalmi megbecsültségét is. A Fidesz-KDNP kormányzása óta az ápolók anyagi megbecsülése is jelentősen nőtt, átfogó ápolói béremelési program zajlik, amelynek köszönhetően egy ápoló 2022-ben átlagosan a két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének. Ennek részeként csak az idén kétszer is emelkedik az ápolók bére: januárban 14 százalékkal emelkedett, novemberben újabb 20 százalékkal fog emelkedni. Emellett a járványhoz kapcsolódóan extra juttatást is fognak kapni. Ha a baloldalon múlt volna, ápolói béremelés sem lenne. Az elmúlt években egyszer sem támogatták az ehhez szükséges pénzügyi javaslatokat és a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket - írja a Fidesz lapunknak is eljuttatott sajtóközleményében.

Eurostat: Növekszik az ápolók foglalkoztatottsága az Európai Unióban

Az Európai Unió (EU) tagországainak egészségügyi rendszereiben 4,45 millió nővér, asszisztens és szülésznő dolgozott 2019-ben, mintegy félmillióval többen, mint 2012-ben - derült ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű statisztikai hivatalának kedden közzétett jelentéséből.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Az Eurostat az ápolók nemzetközi napja alkalmából készített beszámolója szerint a teljes foglalkoztatású nővérek és szülésznők aránya tavaly 2,2 százalék volt az unióban.

A legtöbb ápolónőt Németországban alkalmazták, arányuk 3,4 százalék volt. Németországot Finnország (3 százalék), majd Belgium (2,9 százalék) és Írország (2,8 százalék) követte.

Ezzel szemben az EU 27 tagállamából 11-ben az ápolók és szülésznők aránya az ország teljes foglalkoztatásában 1,5 százalék, vagy annál kevesebb volt. A legalacsonyabb részesedést, 1,1 százalék Bulgáriában jegyezték fel, amelyet Lettország és Luxemburg (1,2 százalék), Észtország, Ciprus és Magyarország (1,3 százalék) követett, majd Görögország és Lengyelország (1,4 százalék), valamint Spanyolország, Portugália és Románia (1,5 százalék) következett.

Számszerűen Németországban megközelítőleg 1,5 millió nővér és szülésznő dolgozott tavaly, amely az ilyen területen foglakoztatott uniós alkalmazottak egyharmadának (33 százalék) felel meg. Ápolókat magas számban Franciaországban (656 ezer), valamint Olaszországban (411 ezer) alkalmaztak még.

A 2012 és 2019 közötti időszakban a nővérek foglalkoztatottságának aránya a teljes munkaerőpiacon relatív értelemben a leginkább Máltán (+0,7 százalék) növekedett, amelyet Horvátország és Portugália (+0,5 százalék) követett. Ezzel szemben Írországban 0,6 százalékkal, Luxemburgban 0,5 százalékkal és Bulgáriában 0,3 százalékkal kevesebb ápoló dolgozott tavaly, mint hét évvel korábban.

Kapcsolódó írásaink