Belföld

Gulyás Gergely: Karácsony tegye egyértelművé az álláspontját

A kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely: Karácsony tegye egyértelművé az álláspontját
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gulyás Gergely a tájékoztatón a koronavírus-járvány lelassulásáról, az új fertőzöttek számának csökkenéséről számolt be. Közölte ugyanakkor, hogy a területi különbségeket továbbra is látni: Budapesten és Pest megyében az aktív fertőzöttek száma 1240, vidéken 726. Az elhunytak száma a fővárosban és Pest megyében 301, vidéken 82.

Budapestre kitérve Gulyás Gergely azt is mondta: meglepve olvasták a Karácsony Gergely levelében megfogalmazott kritikát, úgy látják, megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása.

A miniszter erről azt mondta:

a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint - az élet Budapesten.

Gulyás Gergely kiemelte: A munkahelyek megtartása jelenleg a legfontosabb, a kormány már számos intézkedést hozott a védelmükben. Eddig háromezer cég 44 ezer munkahely megtartására vállalt garanciát - tette hozzá.

A tárcavezető kifejtette: az EU lehetővé tette a kormányoknak, hogy beruházásösztönző támogatásokat nyújtsanak 800 ezer eurós felső küszöbbel, és legalább ilyen összegben a cégeknek is részt kell vállalniuk a beruházásokból. Az erre szánt 50 milliárd forintos keretet máris túljegyezték, a kormány dönteni fog ennek a megemeléséről - közölte.

Elmondta, a közfoglalkoztatottak keretszámát, valamint a szerződéses honvédek számát is emelni fogja a kormány, továbbá indulnak az államilag támogatott átképzések is.

A miniszter hangsúlyozta, mindenki tartsa be azokat a védelmi intézkedéseket, amiket a kormányzat és az önkormányzatok meghoztak.

Elmondta: június elején már összeülhet a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa.

A miniszter bejelentette: a budapestiek és Pest megyeiek elhagyhatják az otthonukat és elmehetnek a vidéki ingatlanaikat meglátogatni.

De hozzátette, ebben az esetben is be kell tartani a védelmi intézkedéseket.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a bérleti jogviszony meghosszabbodik a veszélyhelyzet végéig, és ez a magánszemélyekre is kiterjed, így senki nem kerülhet az utcára.

Szólt arról is, hogy a kormány minden nemzetiségek jogát erősítő kezdeményezést támogat, így a most futó polgári kezdeményezést is. Kijelentette, hogy ő elsők között írta alá a nemzeti régiók megerősítéséről szóló kezdeményezést.

Gulyás Gergely kérdésre igennel válaszolta arra, hogy van-e menetrend a felszabadított kórházi ágyak ismételt szolgálatba állítására. Közölte: ezzel összefüggésben meg is jelent egy rendelet. Először az alapellátást és a járóbeteg-ellátást szeretnék visszaállítani, ez a héten meg is kezdődött, és sokan igénybe is vették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindig pontos tájékoztatást fog adni, hogy milyen ellátásforma érhető el, a cél, hogy a normális rend minél előbb helyreálljon - mutatott rá a miniszter.

Elmondta, eddig sikeres volt a felkészülés az egészségügyben. A lélegeztetőgépek jövőjéről közölte, hogy várhatóan lesz egy második hulláma a járványnak, és mivel vakcina még mindig nincsen, így mindnyájunk biztonságát szolgálja a nagy számú eszköz.

A miniszter a Pesti úti idősek otthona kapcsán azt mondta, mindenképpen felelősöket kell keresni ebben az ügyben. „Ez egy hatósági vizsgálat és nem politikai kérdés. Ha valaki az eljáró hatóságokat elfogultsággal vádolja, akkor azt egy másik hatóságnak kell elbírálnia” - tette hozzá.

„Az a baj, hogy a megbetegedések és a halálesetek számát tekintve súlyos mulasztások történtek az intézményben” - mondta Gulyás.

Klaus Iohannis román államfő botrányos kijelentése kapcsán azt mondta, a magyar kormánynak csak olyan mértékben érdemes konfrontálódni, ami nem sérti a határon túli magyar érdeket.

„A magyar nemzetiséget súlyosan sértő kampányban vesz részt a román elnök, és ezt be kéne fejeznie” - tette hozzá.

A BMW-beruházás csúszására vonatkozó kérdésre közölte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő héten egyeztet a cég vezetőivel. Azt már megerősítették, hogy megvalósul a beruházás - jelezte. 2023 a legkorábbi dátum, amikor működni kezdene a gyár, remélik, ez tartható, így a 2023-as vagy 2024-es gazdasági növekedésre lehet minimális hatással.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kérdésre azt mondta, hogy legkésőbb júniusban a belföldi turizmus újra el tud indulni. A jelenlegi szabályok május 18-ig érvényben maradnak - tette hozzá. 

A külföldi utazás kapcsán kijelentette, hogy mindenki hazai úticélokban gondolkozzon.  

Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy Novák Katalin tesz majd javaslatot a nyári táboroztatásra és más tevékenységekre a jövő heti kormányülésen, és a kormány várhatóan utána dönt majd erről.

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy az isztambuli egyezmény esetében minden olyan intézkedéssel egyetértenek, ami a nők védelmét erősíti. „Ezek jelenleg is megvannak a magyar jogrendszerben, és szigorúbbak is, mint máshol” - tette hozzá.

Az egyezményben szereplő genderszemlélettel nem értenek egyet, és a bevándorlás kapcsán is olyan kitételeket tesz, amivel a kabinet nem ért egyet - mondta Gulyás. „Egy liberális genderszemlélet legalizálása nem fog megtörténni, amíg a jelenlegi kormány van hatalmon” - jelentette ki. 

Kapcsolódó írásaink