Belföld

Ellentmondás és hárítás

A kormányra mutogatás stratégiája megbukott, Karácsony Gergely hiába próbálja eltolni magától a felelősséget a Pesti úti idősotthon ügyében – véli az elemző

Megbukott Karácsony Gergely felelősséget áthárító stratégiája, ezért próbálja elterelni a figyelmet arról, miért alakult ki tömeges megbetegedés a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban – jelentette ki lapunknak a Nézőpont Intézet elemzője.

Ellentmondás és hárítás
Miután a kormányfő Trumppal konzultált, Karácsony a nagykövetet tárcsázta
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A legjobb védekezés a támadás, ezért a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatos főpolgármesteri kommunikáció eddig semmi másból nem állt, csak a felelősség kérdésének elhárításából – fogalmazott lapunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője. Ismert, immár több mint egy hónapja zajlik az a vita, miért épp a fővárosi fenntartású intézményben alakult ki az ország egyetlen koronavírus-gócpontja. Bár a fővárosi kormányhivatal által végzett ellenőrzések jegyzőkönyvei arról tanúskodnak, a feltárt hiányosságok vezettek ahhoz, hogy mind a fertőzöttek, mind a járványban elhunytak több mint tíz százaléka a Pesti útról került ki, a Karácsony vezette baloldali városvezetés nem vállalja a felelősséget a történtekért.

Pedig a vizsgálatok kimutatták: március és április folyamán biztosan nem volt megfelelő orvosi jelenlét az idősotthonban. Válaszlevelükben Karácsonyék ezt egyébként nem tudták megcáfolni, azt írták: „Kétségtelen tény, április elején volt néhány olyan nap…, mikor nem volt fizikailag jelen orvos.”

Ez azért is számít beismerésnek, mert a főpolgármester korábban, a népjóléti bizottság előtt még határozott igennel válaszolt az orvoshiányra vonatkozó kérdésre. Vagyis valamelyik esetben nem mondott igazat. Az ellenőrzések ráadásul több, higiénés szabálytalanságot is feltártak. Nem voltak biztosítva például az intézmény ápolói számára a kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök, problémák adódtak a felületfertőtlenítés szabályainak kidolgozásával, a többször használatos orvosi eszközök sterilizálásával, a gyógyszerek lejárati idejének folyamatos ellenőrzésével, de a szennyes- és a hulladékkezelés szabályainak betartásával is.

Tóth Erik elmondta, a főpolgármester hozzáállása, vagyis a felelősség áthárítása tévút, hiszen a Nézőpont Intézet reprezentatív felmérése is azt mutatja, kétszer annyian tartják „inkább a fővárost” (40 százalék) felelősnek a járványgócpontért, mint „inkább a kormányt” (21 százalék). Vagyis a kormányra mutogatás stratégiája megbukott, a főpolgármester pedig kitérő manőverekkel próbálta a figyelmet elterelni az ügyről akkor, amikor a budapesti közlekedési sebességhatárokat csökkentő javaslatról kezdett el beszélni – tette hozzá.

Hogy Karácsony miért akarja kizárni az ellenőrzéseket végző hivatalt, annak kapcsán Tóth Erik közölte: a főpolgármester megkésve ugyan, de felismerte, hogy az idősotthonban kialakult helyzetért őt tehetik felelőssé, s miután nem tudta magát tisztázni, a kormány helyett elkezdte támadni a kormányhivatalt. Ám a városvezető tevékenysége nem csak a másokra mutogatásában merül ki, hiszen bár pár nappal korábban még a járványügyi korlátozások fontosságáról beszélt, szerdai, Orbán Viktornak címzett levélben már a fővárosra kiterjedő enyhítéseket kérte. Szemmel láthatóan azt a taktikát követi, amit korábban a DK is képviselt: amennyiben a kormány „A” opciót javasolt, ők egészen biztosan „B”-t mondanak. „Vagyis ha a holnapi napon a kormány lazításokat vezetne be, Karácsony és stábja a szigorításokat szorgalmazná.” – véli az elemző.

Mindeközben a baloldali városvezető ezúttal a budapesti amerikai nagykövetnek panaszkodott, hogy a kormány egyes járványellenes intézkedései rendkívül súlyosan érintik az önkormányzatok pénzügyi helyzetét. David Cornstein megnyugtatta Karácsonyt: segíteni fogja a felek közötti párbeszédet.

Kapcsolódó írásaink