Belföld

„Méltán lehetünk büszkék az ezer év magyar katonáira„

Méltán lehetünk büszkék az ezer év magyar katonáira - mondta Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium (HM) humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

„Méltán lehetünk büszkék az ezer év magyar katonáira„
Ruszin Romulusz
Fotó: MH

 A helyettes államtitkárt annak kapcsán kérdezték, hogy a HM és a Magyar Honvédség 1000 év katonái címmel kétfordulós, honvédelmi témájú szellemi csapatvetélkedőt hirdetett.

Ruszin Romulusz kiemelte: méltán lehetünk büszkék azokra a haditettekre, a magyar hadtörténelem és történelem kitűnő eseményeire, amelyeket nemcsak itthon, hanem külföldi iskolákban is tanítanak. A verseny célja, hogy emlékeztessen arra: voltak és vannak hősök, magyar katonahősök Magyarországon.

Elmondta: több mint 60 iskolában fut a HM honvédkadétprogramja, de idén azokat az iskolákat is szeretnék megszólítani, amelyek Zrínyi Miklós vagy Zrínyi Ilona nevét viselik.

Ezeknek a diákoknak hirdették meg a Zrínyi-emlékév keretében a vetélkedőt. A versenyfázisokat is igyekeztek Zrínyi Miklós életéhez kötni, ezért is tart az első forduló február 2-ig, amikor az egyik legnagyobb haditettére, az eszéki híd felgyújtására emlékezhetünk.

Ruszin Romulusz hozzátette: a vetélkedőnek lesznek olyan részei is, amelyek arról szólnak, hogy mit tesz napjainkban a katona a magyar emberekért, miért jó magyar katonának lenni.

A járványügyi helyzetre tekintettel az első fordulót online feladatokkal tartják meg. A második fordulóban a tervek szerint a diákok találkozhatnak is magyar katonákkal, a honvédség fejlesztéseivel.

Kapcsolódó írásaink