Belföld

Fülöp Attila: Nagy a felelőssége az idősotthonok fenntartóinak

Az idősotthonok fenntartóinak kötelességét és felelősségét hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, ahol meglátogatta az egyik református bentlakásos szociális intézményt.

Fülöp Attila: Nagy a felelőssége az idősotthonok fenntartóinak
Fülöp Attila: Ahol valóban van gazdája egy intézménynek és odafigyelnek a napi munkaszervezésre, ott mindent megtesznek azért, hogy ne legyen probléma a járványból
Fotó: MH/Katona László

Fülöp Attila a városi egyházközség által fenntartott Kálvineum idősotthonban tett bejárása után újságíróknak elmondta, országosan mintegy ezer, időseket gondozó intézmény működik, amelyekben csaknem 55 ezer ellátott él. Tapasztalatai szerint ahol a fenntartó már a járvány előtt is gondosan vigyázott az idősekre, ott a dolgozók jól meg tudták szervezni a koronavírus elleni védekezést és az idősek felügyeletét is.

Ebben a munkában az állam jogszabályalkotással, a védekezés finanszírozásával és támogatásával, illetve védőeszközök rendszeres biztosításával tud segíteni, függetlenül attól, hogy az intézmény fenntartója az állam, önkormányzat, egyház vagy civil szervezet - jelentette ki az államtitkár.

A Pesti úti idősotthonban történtekre utalva Fülöp Attila kijelentette, „a nemtörődömségnek és a tétlenségnek” mindig ára van, ennek pedig a járványhelyzetben súlyos, drámai következményei lehetnek. A „Pesti úton nap mint nap ezzel szembesülünk és ezt tapasztaljuk” - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a fenntartónak mindig megvan a feladata és a kötelessége, a kötelező szakmai protokollok betartása és alkalmazása pedig nemcsak „békeidőben” fontos, hanem a járványhelyzetre is fokozottan igaz.

A tapasztalatok szerint, ahol valóban van gazdája egy intézménynek és odafigyelnek a napi munkaszervezésre, ott mindent megtesznek azért, hogy ne legyen probléma a járványból - hangoztatta Fülöp Atilla.

Jelezte, a járvány terjedését nem lehet pontosan megbecsülni a következő hetekben, de továbbra is az a fontos, hogy a fenntartó megelőzze a bajt, a koronavírus megjelenésekor pedig mindent megtegyen annak terjedése ellen.

Az államtitkár a bejárás végén felkészültnek nevezte a református időotthont, kiemelve, hogy az intézmény rendszeresen kapott védőeszközöket a központi állami keretből és fertőtlenítéseket is végeztek a honvédség szakemberei.

Kapcsolódó írásaink