Belföld

Csökkenteni kell a balesetek számát a fővárosban, de nem ész nélkül

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, példátlan, nagy botrányt kavaró döntés meghozatalára készül Karácsony Gergely. A főpolgármester megszüntetné ugyanis a 70-km/órás sebességhatárt a budapesti gyorsforgalmi és autópálya bevezető utakon, az összes többi fővárosi közúton és utcán pedig egységesen 30 km/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője új határozati javaslatot tárt a grénum elé, amelynek lényege, hogy minden útszakaszra készüljön egyedi elemzés, kérjék ki az ott élők véleményét és szakaszonként döntsenek az esetleges sebességkorlátozásról.

Csökkenteni kell a balesetek számát a fővárosban, de nem ész nélkül
Láng Zsolt: Ha Karácsony Gergelynek valóban fontos a részvételiség, itt az idő, hogy megkérdezze a budapestieket, ők valójában mit szeretnének
Fotó: MH

„A közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási terv a sebességkorlátozásokra vonatkozóan egyedi, útvonalszakaszonkénti elemzések alapján tegyen intézkedési javaslatokat, átfogó környezetvédelmi, közlekedési, forgalombiztonsági hatástanulmányokra támaszkodjon, és a budapestiek számára mutassa be a forgalombiztonsági intézkedések okait, célját, hatástanulmányait és ez alapján a budapestiek véleményét kérje ki és csak erre alapozva tegyen intézkedési javaslatokat” - fogalmaz a benyújtott javaslatban Láng Zsolt.

Mint azt a pestisracok.hu írja, a Fidesz frakció egyetért azzal a célkitűzéssel, hogy a Budapesten közúti balesetben megsérült vagy elhunyt közlekedők számát radikálisan csökkenteni kell, minden lehetséges emberi élet megmentésével, célul kitűzve a halálos balesetek számának nullára csökkentését.

Láng Zsolt kedden, a radikális és egységes sebességcsökkentésről szóló tervek kiszivárgása után közleményt adott ki, amelyben élesen bírálta a főpolgármester döntését. Mint hangsúlyozta, Karácsony a járványügyi vészhelyzet és annak gazdasági hatásainak kezelése helyett a Fővárosi Közgyűlés összehívása nélkül tervez elfogadni egy általános sebességkorlátozásról szóló javaslatot. 

„Arra kérjük, hogy mutassa be a döntésének racionalitását, a rendelkezésére álló hatástanulmányokat és szakértői állásfoglalásokat, az intézkedések várható eredményét!” – követelte a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nevében Láng Zsolt.

Emellett emlékeztetett rá, hogy Karácsony Gergely a kampányában sokszor megígérte, hogy párbeszédet folytat majd a lakossággal Budapest aktuális kérdéseiről és kikéri véleményüket konkrét projektek esetében. Úgy tűnik az ígéretek a választást követően elfelejtődtek, hiszen most mégis a fővárosiak feje felett döntve, egyedül tervez egy ilyen nagy horderejű koncepciót kidolgoztatni és bevezettetni, társadalmi egyeztetés vagy hatástanulmány nélkül.

„Ha Karácsony Gergelynek valóban fontos a részvételiség, itt az idő, hogy megkérdezze a budapestieket, ők valójában mit szeretnének. Arra kérjük a főpolgármestert, hogy vegye komolyan a kérdést és az intézkedéscsomag elfogadása előtt tegye lehetővé a budapestiek számára, hogy véleményt nyilváníthassanak a mindennapi életüket ilyen jelentősen befolyásoló ügyben” - érvelt Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. 

Kapcsolódó írásaink