Belföld

Szijjártó: Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból

A Kína és Magyarország közötti légihíd jól működik, folyamatos a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges áruk szállítása kínai nagyvárosokból - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, napirend előtt az Országgyűlésben.

Szijjártó: Folyamatosak a szállítások kínai nagyvárosokból
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Tájékoztatása szerint az elmúlt héten 20 repülővel és - más európai repterekről - 5 kamionnal érkezett kínai áru a védekezéshez Budapestre.

Egy hét alatt 9 820 600 maszkot szállítottak Magyarországra, a járvány kitörése óta összesen 86 247 290-et. Ezen felül még 62 500 150 maszkra van szerződéses állomány - közölte a miniszter, hozzátéve: a múlt héten 215 lélegeztetőgépet is importált Magyarország, és megkezdődött a készülékek működéséhez szükséges eszközök beszállítása is, így például jött 900 betegőrző-monitor és 120 központi monitor.

Védőfelszerelésekből - izolációs köpenyekből, sapkákból, kesztyűkből, arcvédőkből - 20 096 845 termék érkezett az eltelt egy hétben, így eddig összesen 51 498 105, és még van szerződéses állomány 8 086 991 darabra.

Folyamatosan a védőfelszerelések Kínából
Folyamatosan a védőfelszerelések Kínából
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

A tesztek alkalmazása továbbra is az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai szerint történik - mondta a tárcavezető, jelezve, hogy egy hét alatt 1 010 112 tesztet importált Magyarország, és még van szerződés 1 994 137-re.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában újabb 400 ezer favipiravir nevű gyógyszer beszerzésére kötöttek szerződést.

A miniszter Kína mellett köszönetet mondott Kazahsztánnak és Azerbajdzsánnak is a Budapestre tartó szállítmányok esetében a technikai leszállások lehetőségének biztosításáért.

„Továbbra is a folyamatos szállítások biztosítani fogják a folyamatos ellátást, hiszen minden magyar felelős minden magyarért, így határon innen és határon túl is minden magyar számíthat ránk” - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ismertette továbbá, hogy a múlt héten Magyarország adományként 110 ezer maszkot kapott, és a Szentszék kérésére 50 ezer maszkot szállított a Vatikánba az idős papok megvédésére, valamint a Pápai Német-Magyar Kollégiumban szolgálatot teljesítőknek.

Biztosított a védőfelszerelések utánpótlása
Biztosított a védőfelszerelések utánpótlása
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Megjegyezte, a világjárvány után el kell majd gondolkodni azon, hogy egy állam erejéhez hozzájárul egy saját légi teherszállítási kapacitás kidolgozása.

A járvány után több következtetést is le kell majd vonni, de az a tanulság már most látható, hogy nem biztos, hogy helyes, ha „egy stratégiai ágazatban egy komplett kontinens ki van szolgáltatva egy külső tényezőnek” - tette hozzá.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a nemzetközi politikai életben arról szólnak a hírek, egyes országok milyen módon lazítanak a koronavírus-járvány miatti intézkedéseken. Az erről szóló vita még hosszan fog tartani, az azonban biztos, hogy minél szigorúbbak a korlátozások, annál lassabban terjed a vírus - mondta.

Objektum doboz

Nagy mennyiségű védőeszköz érkezett Kínából az egészségügyi dolgozóknak

A miniszter később az MTI-nek nyilatkozva elmondta, újabb nagy mennyiségű védőeszköz áll az egészségügyben dolgozók rendelkezésére.

Szijjártó Péter kiemelte: a Kína és Magyarország közötti légihíd jelenleg is működik. Hétfőn 8 repülőgép érkezett Kína nagyvárosaiból. Ezek 11 millió 100 ezer kesztyűt, 110 ezer védőruhát, 365 ezer maszkot és 8,5 tonna védőmaszk gyártásához szükséges alapanyagot szállítottak.

Hétfőn újabb hét repülőgép hozott maszkokat, védőruhákat és teszteket
Hétfőn újabb hét repülőgép hozott maszkokat, védőruhákat és védőfelszerelések gyártásához szükséges alapanyagokat
Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Az orvosok és ápolók egészségének megvédése az egyik legfontosabb feladat. Hiszen csak velük, csak az ő teljesítményükkel működik jól a magyar egészségügy, és ezáltal a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügy - hangsúlyozta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink