Belföld

Idősotthonokat fertőtlenít a honvédség

Országszerte több száz idősotthon fertőtlenítését kezdték meg a katonák. A járvány továbbterjedésének lassítása érdekében a Magyar Honvédség alakulatai végzik a munkát - derül ki a honvédelmi tárca lapunkhoz eljuttatott szerdai közleményéből.

Idősotthonokat fertőtlenít a honvédség
Védőruhába öltözött katona fertőtlenít a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában
Fotó: MTI/Mónus Márton

A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a magyar állampolgárok biztonsága, ezért saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett - az Operatív Törzs feladatszabása alapján - továbbra is minden rendelkezésre álló képességgel segíti a védekezést a kialakult járványügyi helyzetben - olvasható a közleményben.

"Célunk, hogy az ország lakosai a lehető legtöbb és legszélesebb körű segítséget kapják meg. Ezért vesznek részt a katonák már a kezdetektől minden rendelkezésre álló képességgel a koronavírus járvány magyarországi terjedésének megfékezése érdekében végzett feladatokban" - emeli ki a kommüniké.

Az országos tisztifőorvos április 12-én rendelte el a fővárosban a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését, amelyet az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj speciálisan képzett katonái végeztek el.

Az öt napig tartó fertőtlenítésre egy huszonöt fős, úgynevezett Biológiai Mentesítő Csoport érkezett kézi eszközökkel, és anyagokkal a különböző fertőtlenítési és mentesítési feladatot ellátására.

Az Operatív Törzs döntése alapján a népegészségügyi szakemberek országosan felmérték az idősotthonok körében a koronavírus elleni fertőtlenítés szükségszerűségét, és a Magyar Honvédség képességeinek felhasználásával szerdán kezdetét vette több száz intézmény térítésmentes fertőtlenítése.

A felmérések során az intézményvezetőket szakemberek keresik fel, akik nyilatkoznak arról, hogy igénylik-e a katonák segítségét. A fertőtlenítés főbb területei az intézmények bejáratai, külső területei és a közös helyiségek.

A Magyar Honvédség mentesítésben résztvevő katonái garantálják a feladat hatékony és gyors végrehajtását, a legkisebb kellemetlenséget okozva ezzel az idős embereknek. Az ő érdekeik, biztonságuk és méltóságuk szem előtt tartása mellett kiemelten figyelnek az intézményvezető által meghatározott szakmai szempontokra, és az intézmény lehetőségeire.

A fertőtlenítést minden intézményben a vezető igényeinek megfelelően és az általa meghatározott területeken, helyiségekben hajtják végre. A fertőtlenítést a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya, valamint az általuk felkészített, és a jelen feladatra speciálisan kiképzett közel 700 fő szerződéses és tartalékos katona végzi.

A feladatba bevont katonák felkészültek a kézi, valamint a gépekkel történő mentesítésre, fertőtlenítésre is.

Kapcsolódó írásaink

Egyre több a gyógyultak száma

ĀMüller Cecília: 284 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban, és 28-an haltak meg - Schanda Tamás: Zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban