Belföld

Az ellenzék nem akar része lenni a megoldásnak

A koronavírus-járvánnyal összefüggő napirend előtti felszólalásokkal folytatódott az Országgyűlés keddi ülésnapja.

Az ellenzék nem akar része lenni a megoldásnak
A koronavírus-járvánnyal összefüggő napirend előtti felszólalásokkal folytatódott az Országgyűlés keddi ülésnapja
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Halász János (Fidesz) elképesztőnek és megdöbbentőnek nevezte, hogy az ellenzék a kormány koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló minden intézkedése ellen tiltakozik és nem akar része lenni a megoldásnak.

Kiemelte, az ellenzék nem a vírus, hanem a kormány ellen küzd, hasonlóan Brüsszelhez, amely a járvány idején is kettős mércével támadja a magyar jogállamiságot.

Támadások helyett azonban a járvány elleni közös védekezésre, európai összefogásra és egységes cselekvésre lenne szükség - fejtette ki Halász János.

A kormánypárti politikus ízléstelennek minősítette az emberéletek mentését szolgáló intézkedések és az ideológiai viták összekeverését.

A külgazdasági és külügyminiszter válaszában úgy fogalmazott, a „liberális mainstream a lehető legintoleránsabb irányzat, ami valaha létezett a politikai ideológiák tekintetében”.

„Az egyik legintoleránsabb irányzat, hiszen a véleményszabadság, meg a szólásszabadság addig illet meg bárkit is, amíg az a valaki velük egyetért” - tette hozzá.

Szijjártó Péter ezzel összefüggésben kitért arra is, hogy három másik uniós ország esetében sincs konkrét időpont a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzeti törvény határidejére, négy további országban pedig a kormány kizárólagos joga a rendkívüli helyzet meghosszabbítása.

„A kettős mérce továbbra is itt lesz és a liberális mainstream támadásaira továbbra is számítanunk kell” - tette hozzá.

KDNP: Az ellenzék válságmélyítő politikát akar lenyomni az emberek torkán

„A jelenlegi ellenzék a kisnyilasoktól a diplomás kommunistákig Gyurcsány Ferenc vezetésével ma is egytől egyig ugyanazt a megbukott, baloldali megszorításokra és segélyekre épülő, válságkezelőnek nevezett, de valójában válságmélyítő politikát akarnak lenyomni az emberek torkán, mint 2008-2009-ben” - mondta Nacsa Lőrinc (KDNP).

Hangsúlyozta, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok további hitelekkel és segélyekkel mélyítették a válságot, amit a jelenlegi kormányoldal nem akar megismételni.

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta, a koronavírus-járvány miatti válság erős és stabil állapotban érte a magyar gazdaságot, a kabinet célja pedig, hogy annyi munkahelyet hozzon létre, amennyi a járvány miatt megszűnik. „Segély helyett munkát szeretnénk” - tette hozzá.

Szijjártó Péter válaszában kijelentette, a kabinet tíz év alatt elérte, hogy Magyarország az Európai Unió leggyorsabb gazdasági növekedését tudta felmutatni, a problémából pedig a megoldás részévé vált, miközben az államadósság évről évre csökkent.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, különös figyelmet fordítanak arra, hogy a exportban érintett magyar vállalatok az elnehezült körülmények ellenére is megőrizhessék versenyképességüket.

Kiemelte, a kormány három pillérből álló, hitel-, garancia- és biztosítási programot indított, amelynek keretében 450 milliárd forint hitelkeretösszeget nyitnak meg a magyar vállalkozásoknak.
     

Kapcsolódó írásaink