Belföld

Karácsonyék beismerték, hetekig törvényellenesen működött a Pesti úti idősotthon

Mint korábban mi is megírtuk, hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban a koronavírus-járvány kitörésekor. Sem a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, sem az intézmény nem pótolta azonnal a március végén távozó egykori főállású szakembert, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. 

Karácsonyék beismerték, hetekig törvényellenesen működött a Pesti úti idősotthon
A koronavírus miatt múlt héten evakuálták a Pesti úti idősotthont
Fotó: MH/Purger Tamás

Március huszadikától kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában, pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus megbetegedés első tünetei.

Történt mindez annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról.

Az Origo kérdéseire - miszerint igaz-e, hogy az intézményben alkalmazott főállású orvos munkaviszonya március 31-el megszűnt, de már március 20-tól felmentése miatt nem látta el feladatait, illetve milyen módon oldotta meg az intézmény a személyes egészségügyi felügyeletet az idősek otthonában, valamint van-e most főállású orvosa az idősotthonnak, ha igen, mióta - a Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztálya azt írta: 

„Nem igazak az értesülések. Az orvosi ellátás folyamatosan biztosított az intézményben. Húsvét hétfő (04.13) óta az intézmény szerződött másik orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van, feladatát távmunkában - az adminisztrációs feladatok végzésében - csak részben tudja ellátni. 04.17-től újabb szerződéskötéssel érkezik a harmadik orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására”.

Karácsony Gergelyék tehát a válaszukban egyetlen szót sem ejtenek főállású orvosról és nem cáfolták a mai napig sem, hogy az előző szakembert – akinek ugyan március 31-ig szólt a szerződése – március huszadikán felmentették a munkavégzés alól. Ez azt jelenti, hogy több, mint három hétig, március 21-e és április 12-e között a törvényi előírások ellenére sem volt főállású orvosa az idősotthonnak.

A korábban alkalmazásban álló orvos állítólag március közepén munkahelyi ellentétek miatt kérte felmentését, de pár nappal később - tekintettel a járványra - visszavonta azt. Egy munkatársa szerint a szakember a járványügyi helyzet miatt még azt is felajánlotta, hogy hétvégén önkéntesként is elvégzi korábbi feladatait, de emellett több orvos felvételét is sürgette, ugyanis nem akarta cserben hagyni az otthon lakóit.

Az intézmény vezetése azonban március 20-tól nem tartott igényt az orvos szolgálataira, annak ellenére, hogy március 31-ig érvényes szerződése volt. A Pesti Úti Idősek Otthonának tehát pont akkor nem volt főállású orvosa, amikor a koronavírus-járvány felütötte a fejét az intézményben.

Az Origo az ügyben megkereste az idősotthon egykori főállású orvosát, aki azt mondta, hogy nem nyilatkozhat, mert titoktartási kötelezettsége van, és ez alól csak a hatóság adhat felmentést.

Kapcsolódó írásaink

Emmi: Senkit nem hagyunk ellátatlanul!

ĀA tárca visszautasítja azt a hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak „kirakják az öreg embereket meghalni”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom