Belföld

Hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban

Március huszadikától kezdve heteken keresztül, egészen április közepéig nem volt főállású orvos a Pesti Úti Idősek Otthonában - értesült az Origo. Ezek szerint az állandó orvosi felügyelet pont akkor nem volt biztosítva, amikor a leginkább szükség lett volna rá, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a megbetegedéseket, és tömeges lett a fertőzés az intézményben.

Hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti idősotthonban
Az idősotthonban eddig 212 fertőzést regisztráltak és 13 idős ember elhunyt
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Bár Karácsony Gergely főpolgármester kitartóan állítja, hogy az idősotthonban volt orvosi ellátás, ez nem teljesen igaz. Az intézménynek valóban van házi orvosi szerződése, de a házi orvosok nincsenek ott az intézményben.

Főállású orvost pedig annak ellenére nem biztosítottak több héten keresztül, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása - írja a portál.

A korábban alkalmazásban álló orvos állítólag március közepén munkahelyi ellentétek miatt kérte felmentését, de pár nappal később - tekintettel a járványra - visszavonta azt. Egy munkatársa szerint a szakember a járványügyi helyzet miatt még azt is felajánlotta, hogy hétvégén önkéntesként is elvégzi korábbi feladatait, de emellett több orvos felvételét is sürgette, ugyanis nem akarta cserben hagyni az otthon lakóit.

Az intézmény vezetése azonban március 20-tól nem tartott igényt az orvos szolgálataira, annak ellenére, hogy március 31-ig érvényes szerződése volt. A Pesti Úti Idősek Otthonának tehát pont akkor nem volt főállású orvosa, amikor a koronavírus-járvány felütötte a fejét az intézményben.

Ezekben a napokban mutatkoztak először a vírusfertőzés tünetei több idős gondozottnál, március végén pedig már az egyik mentálhigiénés ápolónál diagnosztizálták a koronavírust. Azóta összesen 212 fertőzöttet regisztráltak az otthonban, és 13-an elhunytak.

Ennek fényében igazán furcsa, hogy az intézmény és a fenntartó Fővárosi Önkormányzat miért nem pótolta azonnal az orvost.

Az Origo úgy tudja, az igazgató még április hetedikén sem gondoskodott utánpótlásról, viszont levélben hivatalosan is jelezte az orvoshiányt a fenntartó felé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom