Belföld

Szijjártó: Tegyük lehetővé az ingázók utazását

Kezdeményeztem, hogy tegyük lehetővé a határmentén élők ingázását, ami nagy segítséget jelentene a Kárpátalján és az Északkelet- Magyarországon élők számára - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán, hogy kedden egyeztetett ukrán kollégájával a két ország közötti kapcsolatokról.

Szijjártó: Tegyük lehetővé az ingázók utazását
Ukrán kollégájával a határ mentén élő ingázók utazásáról is egyeztetett Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Szijjártó Péter a közösségi oldalán számolt be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetéséről. Tudatta, hogy beszélgetőtársával kölcsönösen biztosították egymást a szolidaritásukról a világjárvány elleni küzdelemben.

„Mindkét ország több fronton harcol a járvány jelentette kihívásokkal szemben: folyamatosan erősítjük az egészségügyi ellátórendszerünket és segítséget nyújtunk gazdaságainknak az újrainduláshoz” - mutatott rá Szijjártó, aki ukrán kollégáját arról is tájékoztatta: a helyzetre való tekintettel Magyarország két évvel meghosszabbította a kárpátaljai útépítések támogatására felajánlott 50 millió eurós kötött segélyhitel program érvényességét.

„Kezdeményeztem, hogy a jelenleg egyetlen - kizárólag teherforgalom számára nyitva lévő - határátkelőhelyünkön (Záhony) tegyük lehetővé a határmentén élők ingázását. Ez nagy segítséget jelentene a Kárpátalján és az Északkelet- Magyarországon élők számára” -hangsúlyozta Szijjártó, hozzátéve, hogy a magyar kormány az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködésben 100 ezer maszkot, 30 ezer kesztyűt és más védőfelszereléseket biztosít kárpátaljai kórházak és orvosok számára.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink