Belföld

Ellenőrzés jön a Karácsonyék által cserben hagyott Pesti úti idősek otthonában

Az ellenőrzés most jön az idősek otthonaiban - reagált Budapest Főváros Kormányhivatala Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet nyilatkozatára.

Ellenőrzés jön a Karácsonyék által cserben hagyott Pesti úti idősek otthonában
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzétett képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban
Fotó: MTI/NNK

Tájékoztatjuk a Pesti úti idősek otthonát fenntartó Fővárosi Önkormányzat vezetését, hogy a kormányhivatal népegészségügyi munkatársai eddig nem ellenőrzést végeztek az idős otthonban, hanem segítséget és védőeszközöket nyújtottak az intézményvezetésének a helyzet kezeléséhez, miután láthatóan a fenntartó ezekről nem gondoskodott hiánytalanul. Az ellenőrzés most jön, miután szerdán az országos tisztifőorvos elrendelte az idős otthonok kötelező ellenőrzését - írják. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteken tartott online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonában tett helyszíni szemle után újabb intézkedéseket rendelt el.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban
Müller Cecília országos tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban
Fotó: MTI/NNK

Az országos tisztifőorvos az intézményben maradtak egészségügyi ellátásának folyamatosságát nevezte a legfontosabbnak, emellett közölte, a megelőzés érdekében oktatást rendelt el a teljes személyzetnek, aminek a fertőtlenítőszerek helyes használatára is ki kell terjednie. 

Az idősotthonok különösen érzékenyek a járványra, ezért az operatív törzs egyéni védőfelszereléseket is küld az intézményekbe - tette hozzá.

Mint korábban megírtuk a budapesti városvezetés Karácsony Gergely főpolgármesterrel az élen hagyta, hogy a Pesti úti idősek otthonában tarthatatlan helyzet alakuljon ki. A főpolgármester nemrég odáig ment, hogy az otthonok alkalmazottjaira próbálja tolni a felelőséget azzal, hogy azt állítja, a kritikák nem is az ő munkáját kérdőjelezik meg a kritikus hangok, hanem a gondozókét.

Az idősotthon gócponttá vált a koronavírus-járványban. A fenntartó számos olyan hibát vétett, ami egyértelműen hozzájárulhatott ehhez - jelentette ki Hollik István a napokban.

A Fidesz kommunikációs igazgatója kifejtette: a Pesti úti idősek otthonába nem érkeztek meg időben a védőfelszerelések, és így nem tudták megvédeni az ott dolgozókat, akik most szintén fertőzötté váltak.

Kapcsolódó írásaink