Belföld

Már tizenheten betegedtek meg a Fővárosi Önkormányzat idősotthonában

Hétfőn négy, új koronavírusos beteget vittek kórházba a Pesti úti idősek otthonából. Ezzel már 17-en betegedtek meg igazoltan az idősotthonban. 

Már tizenheten betegedtek meg a Fővárosi Önkormányzat idősotthonában
Felelőtlenül járt el a főváros
Fotó: pestiut.hu

Hiába írta Karácsony Gergely főpolgármester, és helyettese, Gy. Németh Erzsébet ugyanazt a szöveget a közösségi oldalukon: "De az igazmondás – amiről sokan teljesen leszoktak – most élet-halál kérdés! Vegyük komolyan!" - úgy tűnik, ők azok, akik titkolóznak a koronavírussal sújtott  Pesti úti idősek otthonának körülményeiről - írja az Origo.

A portál értesülései szerint hétfőn az intézmény négy lakóját kellett kórházba vinni koronavírus-fertőzés miatt. Ezzel 17-re nőtt a számuk, Karácsonyék ezt az információt is elhallgatták a nyilvánosság elől. 

Pénteken derült ki, hogy a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthonában megjelent a koronavírus. Miközben Karácsony Gergely csupán 5 igazolt esetről és 13 potenciális megbetegedésről tájékoztatta a közvéleményt, 64 földszinti lakó szobakaranténba került, egy lakója pedig elhunyt. Az intézményből rendszeresen kerülnek kórházba betegek más, nem koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt is. Az idősotthon azonban mégsem tájékoztatta a sürgősségi kórházat arról, hogy a vírus jelen van az intézményben. Az idősotthonról ráadásul az is kiderült, hogy hónapok óta terjed az intézmény falai között a rühfertőzés.

Pénteken 200 koronavírus-tesztet végeztetett el a főváros a Pesti úti Idősek Otthonában egy magánlaborral, s noha az eredmények még nem ismertek, annyi már bizonyos: a 200 tesztelt személyből 115 intézményi alkalmazott és csupán 85 lakó. Ez elégtelennek tűnik a konkrét helyzetben, hiszen a Fővárosi Önkormányzatnak három idősotthona is van Budapesten, és csak a szóban forgó XVII. kerületi, máris járvánnyal sújtott Pesti úti otthonban 550-en élnek, továbbá 200 fős személyzet jár oda munkába.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom