Belföld

Távoktatás hátrányos helyzetű diákoknak

Ételosztáson kapják meg feladatlapjaikat a rászoruló tanulók a Máltai Szeretetszolgálat alapítványi iskolái egy részénél

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskolaalapítványa által fenntartott óvodák, iskolák zömmel a leghátrányosabb helyzetű településeken vannak, s így a mostani, digitális munkarend ellenére a feladatokat nemegyszer papíron kell eljuttatniuk diákjaiknak.

Távoktatás hátrányos helyzetű diákoknak
Továbbra is van lehetőség papíralapú feladatmegoldásra (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Azonban a metódus működik, tudásukat, tapasztalataikat pedig örömmel megosztják bármely intézménnyel, aki ezt igényli – közölte lapunkkal az alapítvány. Thaisz Miklós ügyvezető igazgató beszámolt arról, a fenntartó dolga biztosítani a forrásokat, az eszközöket – legyen szó szájmaszkról, gumikesztyűről vagy tabletről –, valamint a folyamatos szakmai és lelki támogatást az intézményekben dolgozó kollégáknak. Az alapítvány szakmai ajánlást adott ki, emellett minden iskola számára fejlesztett távoktatási honlapot.

A hátrányos helyzetű tanulók esetében nehézséget jelent, hogy az otthoni kommunikációseszköz-ellátottságuk nagyon vegyes, ezért nem minden esetben tudják a feladatokat digitálisan kiosztani. Van olyan település, ahol azt hetente két alkalommal nyomtatott formában adják át, amikor a családok úgyis megjelennek az ételosztáson. Azt javasoltuk – magyarázta Thaisz Miklós –, a digitális munkarend ne legyen a normál oktatás tükörképe. Fontosabb megtalálni azokat a fórumokat, ahol a gyerekek örömmel dolgoznak és a figyelmük leköthető. Érdemes továbbá a diákoknak időt hagyni az alkalmazkodásra, s csak utána kezdeni új anyagba. Kulcsfontosságú az értékelés is, az első időszakban a pozitív, megerősítő visszajelzésekre kell törekedni.

A máltai óvodák hivatalosan zárva vannak, a pedagógusok továbbra is kapják a teljes bérüket, s igyekeznek online, illetve ügyeleti jelleggel személyesen is segíteni a szülőket a gyermeknevelésben, a közös idő eltöltésében. Hasonló a helyzet a fogyatékkal élőket gondozó intézményeiknél is, itt a gyógypedagógusok, gyógytornászok teljes munkaidejükben állnak a szülők rendelkezésére, és segítik az otthoni gondozást.

Kapcsolódó írásaink