Belföld

„Ne papíralapon és személyesen vegyék át a leleteiket a betegek!”

Az egészségügyben is a virtuális tér vált a személyes emberi érintkezés elkerülésének fő eszközévé a koronavírus elleni védekezésben. Az egészségügyi intézmények a maximális védelem érdekében arra kérik a betegeiket: ne papíralapon és személyesen vegyék át a leleteiket, hanem használják erre az EESZT szolgáltatásait - írja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleménye.

„Ne papíralapon és személyesen vegyék át a leleteiket a betegek!”
Képünk illusztráció!
Fotó: MH

Az EESZT egy olyan egyedi e-egészségügyi rendszer, mely egyszerre szolgálja ki a teljes egészségügyi ágazatot és a lakosságot is. A rendszer egységes és egyidejű kommunikációt tesz lehetővé az ellátók között, valamint azonnali információt biztosít a betegek számára. A háziorvosok megtekinthetik a betegdokumentumokat, a beteg koronavírus teszt eredményeit annak személyes jelenléte nélkül is, ahogy a beteg vagy a meghatalmazottja - kisgyermek esetében törvényes képviselője - is a Lakossági portálon keresztül, anélkül, hogy elhagyta volna az otthonát. Veszélyhelyzetben az eReceptek a beteg TAJ-számával és a kiváltó személyazonosságának hitelt érdemlő igazolásával is kiválthatóak - írják.

Kiemelik, hogy a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzeti előírások maradéktalan betartásának biztosításával támogatja az EESZT az egészségügyi ellátás folyamatosságát és zökkenőmentességét. Használatával csökkenthető a személyes kontaktusok száma és a papíralapú dokumentumok utaztatása, ami szintén a fertőzésveszély csökkentését jelenti. A rendszert napi szinten több mint 26 ezer orvos és közel 13 ezer patikai dolgozó használja.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta az EESZT több mint kétszeres terheléssel működik, a korábbi napi 800 ezer db eRecepthez képest több mint 2,3 millió elektronikus vényt kezel naponta a rendszer.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom