Belföld

Pártegyesület javára gyűjtenek Mirkóczkiék

Trükközik Eger jobbikos polgármestere

Komoly adatvédelmi és pénzügyi aggályokat vet fel az Egerhirek.hu szakértői szerint, hogy Mirkóczki Ádám jobbikos polgármester az Egységben a Városért Egyesület számlaszámát adta meg a nyilvánosság számára, hogy a koronavírussal kapcsolatos védekezésre felajánlott adományokat oda küldjék a város cégei és polgárai ahelyett, hogy az önkormányzat hozna létre elkülönített adományszámlát.

Pártegyesület javára gyűjtenek Mirkóczkiék
A jobbikos polgármester rokona által vezetett egyesület dönthet majd a felajánlások felhasználásáról
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Így ugyanis nem az önkormányzat, hanem a pártpolitikusokból verbuvált, az MSZP helyi elnöke, Mirkóczki Zita által vezetett egyesület fog dönteni a pénz felhasználásáról, és ők is fognak elszámolni vele, ha elszámolnak egyáltalán – írta a portál. Amikor ugyanis egy városban az önkormányzat gyűjt katasztrófák, lakástüzek, árvizek elleni védekezés vagy kárelhárítás idején, akkor a Magyar Államkincstár és az Állami Számvevőszék ellenőrizheti, mire költötte a felajánlott pénzt, ráadásul minden képviselő betekinthetne a költésekbe, és nem lehetne trükközni az összegekkel.

Egy választástechnikai célból létrehozott „pártegyesület” azonban nem köteles sem betekintést engedni, sem a nyilvánosság előtt elszámolni – mutatott rá az Egerhirek.hu. Emlékeztettek arra: az Egységben a Városért Egyesület 2018-as beszámolója szerint százezer forintból gazdálkodott egész évben, ami valószerűtlen egy olyan szervezet esetében, amelyik alig fél évvel később drága választási kampányt finanszírozott plakátok, kiadványok és rendezvények formájában. A 2019-es beszámolót a mai napig nem tették közzé – hívták fel a figyelmet. Miközben tehát az ellenőrzést elkerüli a polgármester, ők beleláthatnak abba, ki mennyit fizetett, milyen számlaszámról, milyen cégből, és nyilvántarthatják azt is, ki adott pénzt az ő szavukra, és ki nem. Mirkóczki Ádám polgármester azzal indokolta a lépést, hogy szerinte az önkormányzat nem nyithat adományszámlát, ezért van szükség a pártegyesületük bevonására.

Ez azonban nem felel meg a valóságnak, hiszen számos más város nyitott már számlát, egyébként pedig korábban Egerben is volt ilyen, sőt, minden bizonnyal van is, hacsak meg nem szüntették időközben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom