Belföld

„Köszönjük a szolidaritást, igyekszünk meghálálni”

Horváth Péter: Mindenki tisztában van azzal, hogy a jelenlegi körülmények között nem lehet ugyanazt elérni, mint az iskolába járással. Belátásra, méltányosságra van szükség

Pozitív a diákok hozzáállása, sokszor ők hozzák létre a tanulócsoportokat, lelkiismeretesen végzik a feladatokat – mondta lapunknak a pedagóguskar elnöke. Hangsúlyozta: az érettségire készülőkre különösen figyelni kell, de a felkészülésüknek nincs akadálya.

„Köszönjük a szolidaritást, igyekszünk meghálálni”
Senki ne várjon el a kelleténél többet a gyerekektől – kéri Horváth Péter
Fotó: MH

A pedagógusok és a diákok is nagyon lelkesek, hat az újdonság varázsa – mondta a tantermen kívüli oktatás eddigi tapasztalatairól lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója. Intézményükben hétfő reggel tartottak utoljára hagyományos tantestületi értekezletet, azóta a pedagógusok is elektronikus formában tartják egymással a kapcsolatot, és ez várható a továbbiakban is a veszélyhelyzet ideje alatt. Részben a Kréta rendszert használják, bár annak üzenetküldő része mára túlzottan leterheltté vált, mivel az országban sok pedagógus ide tölti fel az oktatással kapcsolatos videókat is.

A digitális tanításra emellett használnak levelezőlistákat, zárt YouTube-csatornákat, vagy például a Google Classroomot is, ami Hor­váth Péter szerint könnyen kezelhető, bár elsősorban középiskolások számára ajánlja.

Pozitív a diákok hozzáállása, sokszor ők hozzák létre a tanulócsoportokat, lelkiismeretesen végzik a feladatokat – állapította meg a pedagóguskar elnöke. Hozzátette, információi szerint olyan helyeken is meg tudják oldani a távoktatást, ahol sok családnál nincs internet, az ilyen kisebb falvakban az iskola alkalmazottja viszi-hozza
a feladatlapokat.

Kisebb gyerekeknél, tehát alsó tagozatban valamivel nehezebb, ott a szülők együttműködésére, segítségére is szükség van – folytatta Horváth Péter. Hangsúlyozta, nagyon örülnek a társadalmi szolidaritásnak, ami az erre az új oktatási formára való átállás nehézségei közepette kíséri munkájukat. Igyekszünk majd meghálálni – fogalmazott. Elmondta, vannak pedagógusok, akik nehezebben boldogulnak a digitális világban, nekik azt javasolja, kezdetben olyan eszközöket használjanak, amelyekkel magabiztosan tudnak bánni, de majd később próbáljanak bátran újszerű dolgokat alkalmazni. Az sem baj, ha elsőre nem sikerül, senki nem fogja kinevetni őket – tette hozzá a pedagóguskar elnöke. Leszögezte: most mindenkinek ki kell mozdulnia a komfortzónájából.

Ugyanakkor fontos, hogy senki ne várjon el a kelleténél többet a gyerekektől, sem a szülő, sem a tanárok. Nem szabad túl sok leckét feladni. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a jelenlegi körülmények között nem lehet ugyanazt elérni, mint az iskolába járással. Belátásra, méltányosságra van szükség – hangsúlyozta Horváth Péter. Kitért arra is, hogy az érettségire készülőkre különösen figyelni kell. Bár nem valószínű, hogy május elején meg lehet tartani az írásbeliket, hiszen nyolcvan-kilencvenezer diákról van szó, tehát nagy tömegeket kellene mozgatni, azonban, ha csúszással is, de előbb-utóbb sor kerül majd a vizsgákra. Legalábbis erre kell törekedni. A pedagóguskar vezetője szerint esetükben a felkészülésnek nincs akadálya, hiszen az érdemi munkából nagyjából egy hónap esett ki, a többség már az ismétlésnél, gyakorlásnál tart, arra pedig számtalan online lehetőség is van.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom