Belföld

Létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport

Létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport a Külügyminisztériumban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI / KKM / Borsos Mátyás

A tárcavezető közölte: délután videokonferencia keretében egyeztetett az olasz, a horvát, a szlovén és az osztrák kollegájával.

Kifejtette: az olasz külügyminiszter „riasztó számadatokról tájékoztatott”, meghaladta a 28 ezret a fertőzöttek száma Olaszországban, ráadásul nagyon gyorsan változik, romlik a helyzet, ezért azt a tanácsot adta, hogy „semmiképpen se értékeljük alul a vírust és az általa jelentett veszélyeket”.

Object box

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mivel ez egy hosszútávon megmaradó kihívás lesz, még egyszer arra kér mindenkit, hogy aki külföldön van és szeretne hazajönni, tegye meg minél előbb vagy jelezze minél előbb, hogy segítségre van szüksége. „Nem érdemes arra spekulálni, hogy majd egy-két hét múlva hazajönnek, mert hosszú hónapokig tartó nemzetközi közlekedési korlátozásokkal kell számolnunk” - fogalmazott.

Elmondta: a Külügyminisztériumban létrejött a külföldön rekedt magyarok hazatérését megszervező munkacsoport, amelyet Sztáray Péter államtitkár vezet. Már folyamatosan egyeztetnek közép-európai körben, hogy miként tudnák hazahozni a világ messzi, távoli pontjain elszórtan lévő magyar csoportokat, családokat, egyéneket - közölte.

Kitért rá: Ausztriával, Szlovákiával, Horvátországgal, Szlovéniával és Csehországgal abban maradtak, hogy folyamatosan koordinálják az igényeket, hogyha valaki különgépet küld, akkor az arról szóló információt megosztják.

„Azon leszünk, hogy minél előbb, minden hazatérni akaró magyart haza tudjunk hozni” - emelte ki Szijjártó Péter.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom