Belföld

Orbán: A magyarországi védekezés az egyedi esetekre összpontosít

Nekünk az emberélet, az emberek élete és biztonsága az első - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten, hangsúlyozva: a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz Magyarországon.

Orbán: A magyarországi védekezés az egyedi esetekre összpontosít
Orbán Viktor kormányfő az operatív törzs tagjaival
Fotó: Facebook

Az operatív törzs megtartotta szokásos ülését. Ezentúl minden nap lesz ilyen ülésünk. Áttekintettük a helyzetet:  az aktuális - szerda esti - adatok szerint Magyarországon 2 fertőzött van, 24-en vannak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban. A világban az elhunyt betegek száma 3268, a fertőzötteké több mint 95 ezer, a gyógyultaké pedig meghaladta az 53 ezret. - ismertette az adatokat a kormányfő.

Az operatív törzs naponta közölni fogja az aktuális számokat országos és nemzetközi viszonylatban is.

Orbán elmondta: jelenleg a magyarországi védekezés az egyedi esetekre összpontosít. Egyedi fertőzésekről akkor van szó, amikor gócpont még nincs. Csoportos esetekről akkor lehet beszélni, amikor gócpontok vannak, továbbá a legrosszabb, amikor tömegessé válnak az esetek. A cél, hogy csak egyedi esetek legyenek - tette hozzá.

„Az emberek biztonságérzete meggyengült, s ez csak akkor áll helyre, ha az emberek tudják, hogy rendelkezésre áll a gyógyszer, a vakcina. Az emberek biztonságérzete akkor fog helyrebillenni, ha felfedezik a vakcinát és az mindenki számára elérhető lesz” - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban
Orbán Viktor miniszterelnök (j) az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor elmondta: a koronavírus egyszerrre tud kárt tenni az emberéletekben és a gazdaságban is. Jelenleg az emberéletek védelme elsődleges, a gazdasági védekezés csak utána következik.

„Mindenkitől követel erőfeszítést a védekezés: a hatóságoktól pontos munkát és kitartást kérünk, rájuk nehéz hetek, talán hónapok várnak. A kormánytól a helyzet azt követeli meg, hogy biztosítsuk a védekezéshez szükséges forrásokat, ebben hiba nem lesz. A politikai pártoktól önmérsékletet szeretnék kérni, az emberéletek védelme nem politikai ügy. Az emberektől pedig megértést és együttműködést kérek, legyenek megértők, ha azt tapasztalják, hogy a vírus elleni küzdelem kényelmetlenséggel is jár” - emelte ki a kormányfő, aki szerint a józan ész diktálja most a szabályokat, amelyeket életbe kell léptetni.

Objektum doboz

Orbán Viktor arra kért mindenkit: ne bagatellizálják a helyzetet, de ne is keltsenek pánikot.

A kormányfő elmondta: az operatív ülésen áttekintették a szomszédos országokban meghozott intézkedéseket. Az operatív törzs úgy döntött, egyelőre nem korlátozzák a rendezvények megtartását, ha erre később szükség mutatkozik, akkor lehet ilyen lépésre is számítani.

Orbán Viktor elmondta: legkésőbb keddig döntés születik arról is, hogy a március 15-i ünnepi rendezvényeket megtartják-e.

Magyarország képes arra, hogy a szabadságjogokat nem megsértve felderítse a kontaktkapcsolatokat - azaz azt, hogy a betegséggel küzdő személyek kikkel álltak kapcsolatba a megbetegedésüket megelőzően - emelte ki Orbán Viktor.

Komoly gazdasági következményekre kell számítani

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fogja szakértői szinten felmérni, hogy a koronavírus-járványnak milyen hatása van, illetve lesz a gazdaságra. „Komoly következményekre kell majd számítanunk, a következő kormányülésen megképezzük azokat a forrásokat, amelyekkel ezek a következmények kezelhetőek lesznek” - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a járvány hatással lesz a világgazdaságra és különösen az európai gazdaság növekedésére, a turizmust "derékba töri". 

A kormányfő megerősítette, hogy a másik iráni hallgató, akit koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak Magyarországon, a Szent István Egyetem hallgatója.

A kormányfő büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára

A miniszterelnök büszke a magyar járványügyi szakemberek munkájára, akik a megfelelő protokollok szerint dolgoznak, hangzott el a sajtótájékoztatón. 

A Magyarországon betegséggel diagnosztizált két iráni hallgató kapcsán elmondta, február 22-én repülővel érkeztek Magyarországra, de nem mutattak panaszokat. Átestek a reptéri hőmérséklet-mérésen, akkor nem mutattak tüneteket. Egyikük jelentkezett két nappal később a Semmelweis Egyetem üzemorvosánál, majd március 3-án és 4-én helyezték őket karanténba és végezték el a laborvizsgálatot.

A kormányfő közölte azt is, hogy mind a Milánóból Budapestre (majd Prágába tovább utazó) egyetemista lányok, mind az iráni hallgatók esetében azonnal megkezdődött az a felderítő munka, amely azt vizsgálta, kikkel lehettek kapcsolatban. Már lehet tudni, kikkel érintkeztek, és akiket a járványügyi szakemberek nem találtak meg, azokat rendőri eszközökkel felderítették, és "a szükséges eljárás alá vonták őket".

Orbán Viktor elmondta, az egyetemi vezetők napokkal korábban megkapták az operatív törzstől azokat a kéréseket, ajánlásokat, amelyek a rájuk vonatkozó intézkedéseket tartalmazzák. Kiemelte, a Dél-pesti Centrumkórházon kívül is jelöltek ki intézményeket arra az esetre, ha nőne a megbetegedések száma.

A fertőzött betegek ellátásának központ helye a Dél-pesti Centrumkórház

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kérdésekre válaszolva ezzel kapcsolatban elmondta, a fertőzött betegek ellátásának központ helye a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztálya, illetve az erre kijelölt karanténépület. Itt helyezik el a már beteg és a betegséggyanú alá eső embereket. Ha szükséges a kórházi helyeket bővítik, e kórház esetében 180 ágy áll rendelkezésre. Országosan 28 infektológiai osztály van 850 ággyal - tette hozzá.

Kásler Miklós is megerősítette, hogy mind a pénzügyi forrás, mind a szakembergárda rendelkezésre áll. Mint mondta, elrendelte, hogy az egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt konferenciákon, és erre kérte a többi kórházi fenntartót is, és felülvizsgálja a Magyarországra tervezett egészségügyi konferenciákat is.

Magyarország nem készül beutazási tilalom bevezetésére

A beutazási tilalomra vonatkozó kérdésre a miniszter azt válaszolta, Magyarország nem készül erre. Hozzátette: még egyik ország sem rendelt el beutazási tilalmat Iránnal vagy a többi, erősen fertőzött országgal szemben.

Kapcsolódó írásaink