Belföld

Az MSZP és a Jobbik ördögi körbe került

Hétértékelő. A Fővárosi Közgyűlésben is pozíciókat szerez a bukott miniszterelnök, aki továbbra is az ellenzéki pártok „leszalámizásával” tör vezető szerepre – véli Kiszelly Zoltán

Nagy csatához nagy felhatalmazás kell – érvelt a nemzeti konzultáció mellett lapunknak Kiszelly Zoltán, akivel a szír helyzetről, a koronavírusról és a gyurcsányi térfoglalásról is beszéltünk.

Az MSZP és a Jobbik ördögi körbe került
Fotó: MH/Purger Tamás

Gyurcsány Ferenc „leszalámizza” az ellenzéket, az MSZP támogatottsága odáig süllyedt, hogy már a parlamenti bejutásért küzd, különösen az EP-választás óta – értékelte az elmúlt hét fejleményeit lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. Ismert, két fővárosi szocialista polgármester is átült a DK-ba, tegnap pedig a bukott miniszterelnök pártja kongresszusán utalt arra, mennyit erősödött a Demokratikus Koalíció.

Közben a Jobbik tovább sodródik a baloldal felé, a régieket, azaz a Vona-árvákat kiszorítja az új vezetés, miután Jakab Péter lett az elnök, a vesztesek levonják a konzekvenciákat – fejtegette az elemző. Úgy tűnik, a folyamat nem állt meg Szávay István és Bencsik János kilépésével. Kiszelly MDF-esedésként írta le a helyzetet, megjegyezve, amíg van állami támogatás, a pártelitnek érdemes maradnia, fontos, kinél van a kasszakulcs.

Vagyis a DK és a Momentum növekszik, „politikusaik politizálnak”, míg a többiek magukkal vannak elfoglalva, amit az emberek nem díjaznak, hiszen azt akarják, velük, az ő problémáikkal törődjenek. Az MSZP és a Jobbik ördögi körbe került. Gyurcsány erősödésével ráadásul a fővárosban Karácsony Gergely főpolgármestert még jobban tudják „táncoltatni”, mindez felgyorsítja az eseményeket. S bár Párbeszéd egyelőre a bukott baloldalhoz, vagyis a szocialistákhoz köti a szekerét, hamarosan választania kell Gyurcsány és a Momentum között.

A bukott miniszterelnök minden szinten – folytatta Kiszelly –, így a Fővárosi Közgyűlésben is azt akarja leképezni, hogy ő a vezető erő az ellenzéki térfélen. Most ennek érdekében építi ki a pozícióit. Selejtezők és edzőtábor, avagy készülnek 2022-re, fogalmazott a szakértő.

A koronavírussal kapcsolatban kitért arra is, az operatív törzs irányít, a kormány részéről meg akarják előzni a pánikot, a lehető legfelkészültebben várja az ország a kihívásokat. A fertőzést szerinte ugyanakkor nem lehet elkerülni. A felelőtlen ellenzék közben mindebből politikai hasznot akar kovácsolni, riogatnak ahelyett, hogy támogatást biztosítanának a védekezéshez – mutatott rá Kiszelly, megjegyezve, csatlakozik ehhez a felelőtlen média is a szenzációhajhászással, az ellenzéki pártok kommunikációját erősítve, pedig a gazdagabb országok sem tudják ezt a problémát jobban kezelni.

Közben Szíriában a helyzet fokozódik, Erdoğan továbbra is támogatást vár Európától a menekülthelyzet kezelésére, követelését nyomatékosítva pedig kinyitotta a határokat, s tízezreket terel Európa felé. Jönnek. A magyar határkerítés ugyanakkor stabil, védjük a schengeni külső határokat, ráadásul számíthatunk az osztrákokra és a visegrádi négyekre is – hangsúlyozta Kiszelly. A migránsveszély tehát nem álprobléma, s rosszul teszi az ellenzék, ha ezt nem látja be, mondta.

Ahhoz, hogy helyére tegyék a külföldről pénzelt politizáló álcivileket, és hogy a bíróságok ne terjeszkedjenek túl a hatáskörükön, komoly felhatalmazás kell – utalt a nemzeti konzultációra. Erős üzenetet küldene a kormány a perlési politizálással szemben. Bizonyos fontos kérdésekben nem a bíróságoknak, hanem az embereknek kell dönteni a szavazófülkében. A Soros-hálózatnak nincs legitimációja a társadalomátalakító terveihez, a demokratikus út a konzultáció. Nagy csatához nagy felhatalmazás kell – húzta alá Kiszelly.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány áll az MSZP szétesése mögött is

ĀHétértékelő. Deák Dániel: A klímavédelmi akcióterv kihúzza az ellenzéki politika méregfogát, hiszen a jobboldali kormány intézkedéseit még a legvadabb zöldek is megirigyelhetik