Belföld

Gyurcsány áll az MSZP szétesése mögött is

Hétértékelő. Deák Dániel: A klímavédelmi akcióterv kihúzza az ellenzéki politika méregfogát, hiszen a jobboldali kormány intézkedéseit még a legvadabb zöldek is megirigyelhetik

Gyurcsány Ferenc „halálos öleléséről” beszélt lapunknak Deák Dániel, rámutatva, sorra lépnek át a jobbikos és szocialista politikusok a DK-ba, amely ezután már olyan erőt képvisel a Fővárosi Közgyűlésben, amely nélkül az ellenzék, illetve a főpolgármester nem tud semmit sem keresztülvinni.

Gyurcsány áll az MSZP szétesése mögött is
Hatalomvágy. A DK-vezér szövetségese, Jakab Péter a miniszterelnöki székben
Fotó: Facebook

Sikeres Gyurcsány Ferenc taktikája, hiszen egymás után esnek szét azok az ellenzéki pártok, amelyekre már nincsen szüksége az MSZP–SZDSZ-koalíció mintájára létrehozandó DK–Momentum-szövetséghez – állapította meg a múlt heti eseményeket értékelve Deák Dániel politológus. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte, Gyurcsány a Jobbikot becsalogatta a balliberális együttműködésbe, és „halálos ölelésének” következtében sorra távoznak a párt egykoron meghatározó politikusai. Különösen meglepő Bencsik János kilépése, hiszen ő sokáig kitartott a Jobbik mellett – tette hozzá.

Jakab Péter Gyurcsány Ferenc leghűbb szövetségesének számít a Jobbikon belül, így nem meglepő, hogy személye megosztja a párttagokat – folytatta az elemző. – Az új pártelnök nem kertel, és nyíltan kimondja, a hatalom megszerzése érdekében még az általa tolvajoknak tartott balliberális politikusokkal is hajlandó összefogni. Az, hogy szerinte nincs szükség nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra, mert ezek megosztók, és akadályozzák a baloldali szavazóknak való megfelelést, világos tanúbizonysága annak, hogy már a látszatot sem kívánják fenntartani – hangsúlyozta Deák Dániel. Közölte: ez a totális identitásvesztés azon túl, hogy teljesen szétveri a pártot, végleg kispárttá teszi a Jobbikot.

Szintén Gyurcsány Ferenc áll az MSZP szétesése mögött, amit jelez, hogy az elmúlt hónapokban sorra léptek át a DK-ba korábban országosan vagy helyi szinten meghatározó szocialista politikusok. Az óbudai és pestszentlőrinci szocialista polgármesterek távozása érzékenyen érinti az MSZP-t, valamint Karácsony Gergelyt, hiszen a DK ezután már olyan erőt képvisel a Fővárosi Közgyűlésben, ami nélkül az ellenzék, illetve a főpolgármester nem tud semmit sem keresztülvinni – mutatott rá a politológus. Szerinte ha ez a trend tovább folytatódik, akkor 2022-re ténylegesen Gyurcsány Ferenc lesz az ellenzék vezetője, míg a régebbi ellenzéki pártok teljesen eljelentéktelenedhetnek. Egyedül a Momentum maradhat talpon, amely az egykori SZDSZ-hez hasonlóan a koalíciós partnere lehet Gyurcsányéknak.

Miközben az ellenzéki politikusok saját magukkal vannak elfoglalva, a kormány Magyarországot és Európát hosszú távon meghatározó kérdésekkel foglalkozik – mondta Deák Dániel. Mint kifejtette, jól példázza ezt a miniszterelnök két héttel ezelőtti évértékelő beszéde is, amelyben a klímaváltozás jelentette veszéllyel is foglalkozott. A kormány által 2010 óta ezen a területen véghez vitt intézkedések – pél­dául az erdősítési programok, a Tiszán üzembe állított műanyag-mentesítő szerkezet, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése – jól mutatják, hogy a nemzeti oldal a balliberális és zöld politikusokkal ellentétben nem csak beszél, cselekszik is a környezetünk védelme érdekében.

A klímavédelmi akcióterv végképp kihúzza az ellenzéki politika méregfogát, hiszen a jobboldali kormány intézkedéseit még a legvadabb zöldpolitikusok is megirigyelhetik – szögezte le az elemző.

Kapcsolódó írásaink