Belföld

Gyurcsány most sem tudja tisztázni magát

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzék el akarja terelni a figyelmet a Niedermüller Péter-féle botrányról

A nemzeti konzultáció amellett, hogy az embereket bizonyos szempontból bevonja a döntéshozatalba, a balliberálisokat is színvallásra készteti – mondta lapunknak Boros Bánk Levente, aki szerint a Jobbik teljesen belesimult a balliberális oldalba.

Gyurcsány most sem tudja tisztázni magát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A nemzeti konzultáció intézményét 2010 után vezette be az Orbán-kormány, és mindegyik alkalommal hatékony és tanulságos volt. Ha pedig valami jól működik, akkor ahhoz vissza lehet nyúlni – mondta a hétértékelőjében a kormány által a napokban bejelentett újabb konzultáció kapcsán Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Kifejtette, a konzultáció ráirányítja a figyelmet egy kérdéskörre, ténylegesen kikérve az emberek véleményét egy adott intézkedésről, problémáról. Amellett, hogy ez erősíti a demokráciát, az embereket bizonyos szempontból bevonja a döntéshozatalba. Ezzel együtt a balliberális ellenzéki oldalt is színvallásra készteti, kényszeríti.

Azzal, hogy ezek a témák napirendre kerülnek, az ellenzéki pártok nem mismásolhatják el a kérdésekre való válaszadást. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy ha egy számukra kellemetlen kérdés kerül elő, amiben véleményük ellentétes volt a közvélemény álláspontjával, akkor inkább megpróbálták kikerülni a választ, nem mertek kiállni tényleges politikai álláspontjukkal a nyilvánosság elé – mutatott rá a politológus.

A konzultáció most „békeidőben” zajlik majd, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte korábban, vége a választásokkal terhelt éveknek, itt az ideje visszatérni a normális élethez, és akár nemzeti konzultációkon keresztül foglalkozni bizonyos problémákkal, szakpolitikai kérdésekkel.

A Gyurcsány Ferenc vagyonbevallása körül kialakuló botrány kapcsán Boros Bánk felvetette: ha a bukott miniszterelnök pártvezetőként tudja, hogy a vagyonbevallás kapcsán ráirányulhat a figyelem a vagyongyarapodására, miért hagy folyamatosan támadási felületet? Ha ugyanis nem tud megnyugtató módon elszámolni a vagyonával, akkor egy megbízhatósági és hitelességi problémával kell szembesülnie, de nem csak neki, hanem a pártjának, sőt a feleségének is. Pedig éppen Dobrev Klárát akarják miniszterelnök-jelölti pozícióba juttatni 2022-ben.

Jakab Péter a The Guardiannek Soros Györgyről elmondott mondatai kapcsán megjegyezte: a Jobbik eddig folyamatosan igyekezett cáfolni, hogy áttért a balliberális térfélre, és próbálta magát mérsékelt jobboldali pártként láttatni, de ennél szélsőségesebben liberális kijelentéseket talán még az SZDSZ sem tett volna. Ezzel Boros Bán szerint végérvényesen lezárult a Jobbik oldalvágása, és belesimul abba a liberális közegbe, amit a Momentum, az LMP és a többiek képviselnek. Nehéz lesz meggyőzni a választókat ezek után, hogy ők valójában jobboldali párt, de még arról is, hogy centrista – fogalmazott a politológus.

Boros Bánk kitért a Hír TV és a jobboldal új keletű antiszemitázására, ami szerinte semmi másról nem szól, mint a Niedermüller Péter-féle botrányról való figyelemelterelésről. Az erzsébetvárosi DK-s polgármester vallás, szexuális beállítottság és származási alapon bélyegzett meg embereket. Ezek közül egyik is elég lenne, hogy a balliberális oldal – karöltve a jogvédőkkel – lejárató kampány indítson egy ilyen kijelentés tevője ellen – hangsúlyozta a politológus. Ezzel szemben senki nem határolódott le tőle, sőt még meg is védték Niedermüllert, tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink