Belföld

Szijjártó: Magyar nemzeti érdek, hogy a Törökországban lévő szírek hazatérjenek

Magyar nemzeti érdek szempontjából minden olyan lépést és döntést támogat a magyar kormány, amely lehetővé teszi a Törökország területén élő szírek hazatérését - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook oldalán közzétett videójában.

Szijjártó: Magyar nemzeti érdek, hogy a Törökországban lévő szírek hazatérjenek
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MH/Purger Tamás

Szijjártó Péter közölte: a török külügyminiszter legutóbbi megbeszéléseik mindegyikén elmondta, hogy egyre nehezebben kezelhető a migrációs helyzet Törökországban. Több mint négymillió bevándorló él Törökország területén, az ő ellátásuk egyre nehezebb feladatok elé állítja a török hatóságokat.

„Törökország előtt gyakorlatilag most két lehetőség van: vagy megteremtik a lehetőségét annak, hogy a migránsok visszamennek Szíriába, vagy megnyitják Európa irányába a kapukat” - mondta Szijjártó Péter.

Ez utóbbi forgatókönyv gyakorlatilag azt jelentené, hogy a Nyugat-Balkánt napokon belül több százezer illegális bevándorló lephetné el, akik hogyha Európa irányába mennek, akkor első akadályként, első fizikai akadályként a magyar határkerítéssel szembesülnének - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kijelentette: mindenképpen el kell kerülni ezt a helyzetet.

Hozzátette: minden egyes olyan döntést és lépést támogatnak, amely elkerülhetővé teszi újabb több százezer vagy millió illegális migráns megjelenését a Nyugat-Balkánon, ezáltal Magyarország déli határán, és elleneznek, nem támogatnak semmilyen olyan lépést, amely nemzetközi fegyveres konfliktusok kirobbanásához vezet a szíriai térségben, mert minden egyes ilyen fegyveres konfliktus újabb és újabb migránsáradatokat indít el Európa irányába.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink