Belföld

Fejlesztések helyett látszatintézkedések

Egerben huszonkétmilliárd forint állami forrás áll rendelkezésre beruházásokra, de nincs kiírva közbeszerzés, nem folyik tervezés sem – mondta lapunknak Oroján Sándor

Betelt a pohár, az egri Fidesz–KDNP-frakció a múlt héten feljelentette Mirkóczki Ádámot alaptalan vádaskodásai miatt. Ugyanakkor valódi eredményeket egyelőre nem tud felmutatni szerintük a szivárványkoalíció által támogatott jobbikos polgármester, csupán a sikerpropagandában jeleskedik.

Fejlesztések helyett látszatintézkedések
Oroján Sándor: Csak percérdekek tartják össze a várost irányító koalíciót
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Példátlan választási botrányt emlegetett a jobbikos egri polgármester a közgyűlés január végi ülésén, arról beszélt, hogy a helyi Fidesz listázta szavazóit, és így a képviselők csalással szerezték mandátumukat. Mirkóczki Ádám úgy fogalmazott, ezek után a fideszesek egyetlen dolga „eltakarodni az egri közéletből”.

A múlt héten előbb a név szerint is megvádolt Oroján Sándor frakcióvezető, majd a Fidesz–KDNP-frakció is kereseti kérelemmel fordult a bírósághoz, hogy bocsánatkérésre és kártérítésre kötelezze Mirkóczkit „minősíthetetlen tartalmú és stílusú vádaskodásai miatt”. Oroján Sándor lapunknak elmondta, Mirkócz­kiék állítólag a 2014-es országgyűlési kampány ajánlóíveit és egy – a választókat különböző szempontok szerint értékelő – listát találtak egy alpolgármesteri iroda szekrényében.

„Azt a szobát tudtommal üresen adtuk át, és már három hónapja használták, amikor a bejelentés megtörtént” – idézte fel a frakcióvezető. Nemcsak ezért furcsa az ügy – folytatta –, hanem azért is, mert a Fidesz ilyen listát sosem készített. Ugyanakkor álláspontjuk szerint a polgármester súlyos törvénysértést követett el akkor, amikor a dokumentumokat a személyes adatok kitakarása nélkül átadta a sajtónak. Ezért bejelentést tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is.

Mirkóczkiék a botránykeltéssel arról akarják eltereljék a figyelmet, hogy gyakorlatilag semmi nem történik a városban – jelentette ki Oroján Sándor.

A polgármester a minap Valódi mérleg címmel eredményjegyzéket tett közzé, amelynek első helyén az áll, hogy „visszaállítottuk a lakosság felszólalási jogát a közgyűlésben”. Ezzel kapcsolatban Oroján közölte, eddig is voltak civil meghívottak az üléseken, most úgynevezett felszólalási jegyet lehet kérni, legfeljebb tízet, ám a legutóbbi alkalommal senki nem élt a lehetőséggel. A második pontban az áll, hogy „eltöröltük az építményadót számos társadalmi réteg számára”. Csakhogy ez az idegenforgalmi adó emelésével párhuzamosan történt, ráadásul megszüntették az iskolakezdők és a nyugdíjasok támogatását, így összességében legalább ötször annyit vett el az egriektől Mirkóczki, mint amennyit adott – mutatott rá a kormánypárti frakcióvezető.

Adminisztratív, illetve látszatintézkedések zajlanak – összegzett Oroján, hozzáfűzve, hiányzik a vízió, a közös értékrend a várost irányító koalícióból, csak percérdekek tartják össze őket. (A jobbikos polgármestert az ellenzéki pártok által létrehozott, „független” Egységben a Városért Egyesület támogatja, élén Mirkóczki Zita szocialista alpolgármesterrel, de soraikban van az LMP-s Csarnó Ákos is, aki az Egri Ügyek hírportál főszerkesztője és az Azonnali.hu kiadójának ügyvezetője, így biztosított a folyamatos sikerpropaganda – a szerk.) Nagy straté­giai kérdések, beruházások, fejlesztések még napirendre sem kerültek, sőt a folyamatban lévő projektekről sem hallani semmit. Huszonkétmilliárd forint állami forrás áll rendelkezésre különböző beruházásokra, de nincs kiírva közbeszerzés, nem folyik tervezés. Ilyen építőipari kapacitások mellett még összhangban együtt dolgozva sem lenne könnyű mindezt megvalósítani, ám erről szó sincs Mirkóczkiék esetében – jegyezte meg Oroján Sándor.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom