Belföld

Kovács Zoltán: Nem csak a börtönök körül forog a kártérítésbiznisz

A nemzeti konzultáció újabb kérdését ismertette Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán: Nem csak a börtönök körül forog a kártérítésbiznisz
Kovács Zoltán: Nem csak a börtönök körül forog a kártérítésbiznisz
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán megjelent videóban Kovács Zoltán felidézte annak a két, bangladesi bevándorlónak az esetét, akik illegálisan érkeztek Magyarországra, és jogsérelemre hivatkozva beperelték a magyar államot. Az államtitkár továbbá azt is elmondta, hogy jogi képviseletüket külföldről pénzelt szervezetek látták el, és tíz millió forint kártérítést ítéltek meg számukra.

A kormány arra kéri a magyarokat, hogy nemzeti konzultáció erre vonatkozó kérdésénél, mondjanak véleményt arról, járjon-e kártérítés az illegális migránsoknak.

A teljes videót alább tekinthetik meg:

Objektum doboz

KDNP: Minél többen mondjanak véleményt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bízik abban, hogy minél többen mondják el véleményüket a börtönbizniszről a márciusban tartandó nemzeti konzultáción - mondta Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten újságíróknak.  Hangsúlyozta, hogy  a börtönbiznisz a joggal való visszaélés, a bűnözőknek pedig nem pénzjutalom, hanem büntetés jár.

Vejkey Imre kifejtette: az Emberi Jogok Európai Bírósága olyan precedens ítéleteket hoz, amelyekkel börtönbizniszt támogatja Magyarországon.

A strasbourgi bíróság ezen ítéletei a törvénytisztelő magyar polgárok többségét rendkívüli módon felháborítják, mert míg ők „reggeltől estig” dolgoznak, addig a rabok munka nélkül, a többszörösét keresik a szabad polgárok jövedelmének. „Ez méltánytalan, igazságtalan, aláássa a magyar igazságszolgáltatásba vetett hitet” - jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette: ez a joggal való gátlástalan és üzletszerű visszaélés, amit meg kell szüntetni.

Kiemelte: ezért van szükség a kártalanítások kifizetésének felfüggesztésére és a vonatkozó szabályozás teljes átgondolására.

A kormánypárti politikus megjegyezte: a hétfői parlamenti szavazás rávilágított arra, ebben az ügyben is csak a Fidesz-KDNP áll az igazság oldalán. Az ellenzéki pártoknak ugyanis egyike sem szavazta meg, hogy csütörtökön az Országgyűlés általános vitában tudja tárgyalni a börtönbiznisz azonnali leállításáról szóló törvényjavaslatot. Ebből úgy tűnik, az ellenzéki pártok igazságosnak tartják, hogy erőszakos bűnözők, gyilkosok, rablók milliomosként jönnek ki a börtönből.

A KDNP-s politikus úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a jövő hónapban kezdődő nemzeti konzultáción sokan elmondják a véleményüket a börtönbizniszről. Arról, hogy a börtönbiznisz milliárdos iparág-e vagy sem, és arról, rögzítsék-e, a jövőben börtönbiznisz iparága ne működhessen Magyarországon.

Vejkey Imre arról, hogy a törvényjavaslat vitájában az Országgyűlésben azt mondta, el kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán, az MTI kérdésére közölte: saját véleményét fogalmazta meg ebben  az ügyben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom