Belföld

Baranyi régi harcostársai

vPataki Mártont és Pápa Leventét is érzékenyen érintette az Együtt 2018-as megsemmisítő veresége, egyikük szerint „innen nem lehet felállni”. Úgy tűnik, mégis

Bár Ferencváros polgármestere azt ígérte, nem haveri alapon oszt tisztségeket, máris három volt harcostársát segítette pozícióba. Legalábbis ők azok, akikről tudunk. Mert az átláthatóság is várat magára.

Baranyi régi harcostársai
Baranyi és Pataki a Bakáts téren 2015 novemberében arról beszélt, veszteség éri a kerületet a kiszervezett parkolás miatt, és átláthatóságot követeltek
Fotó: Facebook

Megírtuk, Ferencváros képviselő-testületének múlt heti ülésén Baranyi Krisztina polgármester lehülyézte a helyi Fidesz-frakció vezetőjét, Gyurákovics Andreát, majd azzal mentegetőzött, hogy véletlenül bekapcsolva maradt a mikrofonja. Később az LMP-s Ungár Péter az ügy kapcsán azt mondta, egy költségvetési vita sokszor feszültséggel jár. Noha az ominózus mondat valóban akkor hangzott el, amikor a frakcióvezető arról beszélt, honnan lehetne átcsoportosítani forrásokat szociális támogatásokra, Baranyi feszültsége már korábban kezdődhetett. Például amikor a fideszes Bácskai János rávilágított, hogyan osztogat a polgármester jól fizető posztokat korábbi párttársainak.

Baranyi a kampányban sokat beszélt arról, hogy nem haveri alapon történik majd a tisztségek osztása, ám a FEVIX Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. Igazgatóságának elnöke Pápa Levente, korábbi együttes párttársa lett havi 254 ezer forintos juttatásért. „Első intézkedéseinek egyike, hogy beült a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft. ügyvezetői székébe, ahol a javadalmazását azonnal 890 ezerre emelte, így már most csak a két vagyonkezelőnél felmarkolt apanázsa meghaladja a polgármesteri fizetést” – mutatott rá Bácskai.

Mint folytatta, szintén az Együttből érkezett Pataki Márton, a vagyonkezelő új vezérigazgatója, aki pályáztatás nélkül kapta meg a pozíciót, ténykedését pedig azzal kezdte, hogy január elsejével, a káoszt és milliós napi veszteséget okozó új parkolási rendszer bevezetésekor január 31-ig szabadságra ment. Bácskai felidézte, Pataki az önkormányzati választási kampányban közösségi oldalán azt írta: „Ígérjék meg, hogy a törvényesség hatá­ráig az önkormányzatok minden erőforrását a kormány elleni küzdelemre fogják felhasználni. Hogy emiatt a következő 2,5 évben kevesebb utcát fognak leaszfaltozni, nem lesz új játszótér, igen, ez mind nem számít.” A felsorolást folytatva Bácskai áttért arra, hogy Fekete Gábor, aki részt vett Baranyi kampányában, a FEVIX Zrt. irodavezetője lett, miközben egyébként Facebook-profilja szerint még a zuglói polgármesteri hivatalnál is csoportvezető.

Pápa Levente az OTP „devizastratégája” volt, 2014 februárjában adta hírül az Együtt–PM, hogy sikerült leszerződtetniük, és rögtön helyet kapott a párt országos választási listáján. Alelnökként és a párt alapítványának vezetőjeként 2015 februárjában elindult Bajnai Gordon megüresedett székéért, hiába. Végül 2016 szeptemberében lépett ki az Együttből. A 2018-as választás után azt írta: „Az ellenzék végleg elesett, innen nem lehet felállni.”

Pataki Mártont szintén lesújtotta a 2018-as választási eredmény, mint akkor fogalmazott: „Elvesztettem a hitem Magyarországban (…) Az újabb kétharmadot is nehéz feldolgozni, de nekem annál is nehezebb, hogy az elmúlt négy évben végzett munkája az Együttnek Juhász Péterrel, Szigetvári Viktorral, Baranyi Krisztával országosan 33 ezer szavazatot ért.” Majd arra hivatkozva, hogy egyszázalékos eredmény alatt a párt vezetői magánszemélyként is felelnek a kampánytámogatás visszafizetéséért, ez pedig anyagilag ellehetetleníti őket, pénzt kért követőiktől. „Én azt ígérem cserébe, hogy mégsem fogom feladni. Nem politikusként, de mindenkit képességeim és lehetőségeim határáig segítve, aki azért dolgozik, hogy Magyarország demokratikus és igazságos ország legyen. Mert a sötétség nem tarthat örökké” – írta.

Kapcsolódó írásaink

Most a tankerületet támadja Baranyi

ĀAz új parkolási rendszer továbbra sem működik Ferencvárosban, ám a polgármester inkább egy mondvacsinált okostanterem-botránnyal foglalkozik, noha az ügy már megoldódott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom