Belföld

Saját magát buktatta le az ördög ügyvédje a hamis győri videóval

A győri Fidesz már szombaton előre jelezte, hogy manipulált, hazug videóval készül az ellenzék az időközi választásra.

Saját magát buktatta le az ördög ügyvédje a hamis győri videóval
Már egyértelmű, hogy Czeglédy valóban Gyurcsányék strómanja
Fotó: MH

Itt az ellenzék újabb bajai videója

Ismeretes, hogy 2013. októberében a bajai időközi választások idején egy HVG-n megjelent videóban azzal vádolták a Fideszt, hogy a kampány alatt választási csalást, azaz szavazatvásárlást követett el, de később kiderült, hogy hamisak a felvételek, Gyurcsányék és az MSZP álltak a „bajai videó” mögött.

Most a Borkai-botrányt kirobbantó - Czeglédy Csabával kísértetiesen egyforma szófordulatokat használó - Ördög ügyvédje blog teljesített egy újabb ellenzéki megrendelést. Közösségi oldalán hozott le egy olyan videót, ami választási csalással vádolja a győri Fideszt.

Azonban a Fidesz már szombaton jelezte, hogy az ellenzék egy manipulált, hazug videóval fog beavatkozni a győri időközi választásokba.

„Emberek fenyegetésével és megtévesztésével választási csalást készített elő a január 26-ai időközi választásra a Pollreisz Balázs polgármesterjelöltet támogató DK, Jobbik, LMP, Momentum és MSZP”

- jelentette be a Fidesz városi szervezetének alelnöke szombaton a megyeszékhelyen.

Fekete Dávid, aki a város alpolgármestere is, a sajtótájékoztatón azt mondta: tavaly novemberben az ellenzéki pártok által megbízott személyek szegény és hátrányos helyzetű embereket kerestek meg azzal, hogy egy videóban azt mondják, „őket régebben arra kényszerítették, hogy vegyenek részt a választásokon és szavazzanak arra, akire egyébként nem is szerettek volna”.

Az ellenzéki agitátorok szellemi fogyatékkal élőket, írástudatlanokat és nem győri lakhelyű embereket is rávettek, hogy szerepeljenek a videóban néhány ezer forintért cserébe. De volt, akit munkahelyének elvesztésével fenyegettek meg.

A győri Fidesz már szombaton közölte: a videót az időközi választás előtt szeretné nyilvánosságra hozni a baloldal, hogy ezzel manipulálják a választókat, ezáltal az eredményeket. Szombatig egy tucat ember jelentkezett a Fidesznél, hogy szerepel ilyen videókban, és nyilatkozatot arról, kik, hol, mikor és milyen módon készítették elő a bűncselekményt és hogyan hajtották végre. Ezek a nyilatkozatok rendelkezésre állnak és pontosan le van írva bennük, hogy kik voltak az ellenzéki pártok megbízottjai.

Az ellenzéki összefogás választási kampánycéljait szolgáló Ördög ügyvédje blog a győri hamis videót közel egy héttel azután tette közzé, hogy ismerté vált annak teljes hiteltelensége. Ezzel a - sokak szerint feltételezhetően Czeglédy Csaba érdekkörébe tartozó - blog egyértelműen bebizonyította, hogy a manipulált videó nagy valószínűséggel csakis az ellenzék megrendelésére készülhetett. A botrányblog most csak azt tette, hogy az eredeti kommunikációs tervekben meghatározott időben, tehát most tette közzé a felvételt.

A Fidesz feljelentést tesz az ügyben

A Fidesz győri szervezete haladéktalanul feljelentést tesz a legnagyobb videomegosztó portálon megjelent manipulált választási videó miatt - közölte a szervezet alelnöke szerda délután sajtótájékoztatón a megyeszékhelyen. Fekete Dávid, aki a város alpolgármestere is, felidézte: szombaton előre jelezték, hogy a baloldal egy olyan videót készített, amellyel választási csalást szerettek volna elkövetni. A videóban az emberek elmondják, kényszerítették őket arra, hogy részt vegyenek a választáson és ott a Fideszt támogassák.

Hangsúlyozta, hogy azok az emberek, akik megkeresték a Fideszt, ugyanazok, akik a videóban szerepelnek. Ezek az emberek nyilatkoztak arról, hogy kik, mikor, hol és milyen módon keresték meg őket és készítették a videót, de arról is beszámoltak, hogy szereplésükért pénzt, néhány ezer forintot is kaptak. Hozzátette: felszólítja újra az ellenzéki pártokat, hogy fejezzék be az "aljas, piszkos" kampánymódszerek alkalmazását. Szomorúnak tartják, hogy nehéz sorsú, szellemi fogyatékos és írástudatlan embereket ilyen aljas eszközökkel használnak fel a saját kampánycéljaikra - fogalmazott. Hozzáfűzte: a Fidesz ezt elutasítja, mert ők a tiszta versenyben hisznek, és "a győri polgárokkal közösen szeretnék építeni továbbra is ezt a várost, Dézsi Csaba András vezetésével".

Győrben január 26-án azért tartanak időközi választást, mert az október 13-án megválasztott polgármester, Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) november 8-ával lemondott tisztéről.

Kapcsolódó írásaink