Belföld

Schiffer András: A rendszerváltás óta ez a legsúlyosabb botrány, ami a bírói szervezetet érinti

A volt LMP-s politikus az ATV-n beszélt az igazságszolgáltatás helyzetéről. A műsorban szóba került a Szeviép-ügyet tárgyaló bírák botránya, ami Schiffer szerint a legsúlyosabb, bíróságokat érintő krízis a rendszerváltás óta.

Schiffer András: A rendszerváltás óta ez a legsúlyosabb botrány, ami a bírói szervezetet érinti
Fotó: mh

„A rendszerváltás óta ez a legsúlyosabb botrány, ami a bírói szervezetet érinti”

- mondta a Szeviép-ügy kapcsán keletkezett botrányról Schiffer András az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Kiemelte: le kell szögezni, hogy nemcsak egy bíróval szemben merültek fel aggályok, és integritásproblémák.

Objektum doboz

Eljárás indulhat a Szeviép-ügy bírái ellen

Hivatalból büntetőeljárást indíthatnak a Szeviép-ügyet tárgyaló bírák ellen, amennyiben a fegyelmi eljárás során olyan adatok kerülnek elő, amelyek megalapozhatják a vesztegetés elfogadásának, befolyással üzérkedésnek vagy más korrupciós bűncselekmény elkövetésének a gyanúját

- tudta meg a Magyar Nemzet.

A szolgálati bíróság eljárásrendje szerint ez akár heteken belül megtörténhet, körülbelül január végéig kell ugyanis elkészítenie jelentését a botrány feltárásával megbízott vizsgálóbiztosnak. A belső ellenőrzés eredményeit összegző dokumentum egyébként a „vádirat” szerepét tölti be a szolgálati bíróság eljárásában, és fő szabály szerint harminc nap áll rendelkezésre az elkészítéséhez.

Mint ismert, a PestiSrácok.hu több részből álló cikksorozatot közölt az elmúlt hetekben arról, hogy összeférhetetlenség és jogsértés merülhetett fel a Szeviép-perben felmentő ítéletet hozott bírói tanács tagjainál. Az internetes hírportál annak kapcsán kezdett tényfeltáró munkába, hogy a Szegedi Törvényszék másodfokon bizonyíték hiányában felmentette a Szeviép-ügy vádlottait.

A PestiSrácok.hu először arról írt, hogy a Botka László vezette szegedi önkormányzattól kapott zsíros megbízást a Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanács egyik bírájának, Nóvé Ágnesnek a családi cége. Aztán megírták azt is: Kovalcsik Éva, a bírói tanács vezetője feltűnően kedvező áron vásárolt lakást a szegedi önkormányzattól, illetve hírt adtak arról, hogy az egyik Szeviép-vádlott védőjének felesége szignálja ki a Szegedi Törvényszéken a büntetőügyeket. Utóbb pedig a hírportál arról számolt be, hogy a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottjának a védője egy 2016-os meghatalmazás szerint éppen Nóvé Ágnes családi cégét képviselhette.

A PestiSrácok.hu azt is kiderítette, hogy Nóvé Ágnes cége félmilliárdos munkát kapott, miután a bírónő két és fél éves börtönbüntetésre ítélte Baks önkormányzati képviselőjét, az építési vállalkozó Kovács Gábort. Az ügyről bővebben ITT OLVASHATTOK.

Kapcsolódó írásaink

Belső vizsgálat a bíróságon

ĀFegyelmi eljárás indult a Szeviép-per bíráit kijelölő büntetőkollégium-vezető-helyettessel szemben a Szegedi Törvényszéken, az ügy harmadfokon folytatódik a táblabíróságon