Belföld

Botkáék ügyvédje is képviselte a bírónő cégét Szegeden

Újabb összeférhetetlenség gyanúja merült fel a Szeviép-perben

A csődbűncselekménnyel vádolt Szeviép-vezérek másodfokon történt felmentő ítélete óta lassan nem telik el úgy nap, hogy ne bukkanna fel újabb összeférhetetlenségre, illetve összefonódásra utaló szál az ítéletet meghozó bírói tanács tagjaival kapcsolatban.

Botkáék ügyvédje is képviselte a bírónő cégét Szegeden
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy újabb dokumemtumra bukkant a Pesti Srácok portál a Szeviép-vezérek felmentésében közreműködő bírói tanács kapcsán. Történetesen egy ügyvédi meghatalmazásra, amely arra enged következtetni, hogy a Nóvé Ágnes bírónő és férje közös tulajdonában álló Éptárker Kft. kapcsolatban állt a Szeviép-per egyik vádlottjának védőjével.

A portál a cégbírósági iratok közt talált olyan meghatalmazást, amelyben az Éptárker Kft. képviselője hatalmaz meg egy ügyvédet, akit egyébként ugyanúgy hívnak, mint Nóvé Ágnes bírónő édesanyját, hogy járjon el a cégbíróságon egy változásbejelentési kérelem tárgyában. A dokumentumon megtalálható azon ügyvédek neve is, akik jogosultak helyettesíteni a meghatalmazott ügyvédet, vélhe­tően a tulajdonos Nóvé Ágnes bírónő édesanyját – írja a portál. Ezen a dokumentumon tűnik fel Izsák Péter ügyvéd, a Szeviép-ügy elsőrendű vádlottjának, az építőipari cég akkori igazgatósági tagjának, O. Józsefnek a védője. Izsák Péter 2002-től 2006 végéig, tehát a szocialista kormány idején a Botka László vezette szegedi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló ingatlan- és vagyonkezelő cég igazgatósági tagja volt. Mint azt megírtuk, Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke közölte, a Szegedi Törvényszéken a Szeviép-per bíráit kijelölő büntetőkollégium helyettes vezetőjével szemben fegyelmi eljárás indult, és az OBH elnöke a Pesti Srácokon közölt dokumentumok alapján újabb belső vizsgálatot rendelt el. A bírósági hivatal elnöke lapunk kérdésére azt is elmondta, hogy a büntetőper harmadfokon a táblabíróságon folytatódik, és az ügy teljes körű felülbírálatára nyílik lehetőség. A sajtóban feltárt tényállások is a fellebbviteli érvelés körébe vonhatók – írta megkeresésünkre Senyei György Barna. Az OBH elnöke eredménytelennek nyilvánította a bíróság korábbi elnöke, az újra pályázó Tárkány-Szűcs Babett elnökjelölti pályázatát.

Kapcsolódó írásaink

Belső vizsgálat a bíróságon

ĀFegyelmi eljárás indult a Szeviép-per bíráit kijelölő büntetőkollégium-vezető-helyettessel szemben a Szegedi Törvényszéken, az ügy harmadfokon folytatódik a táblabíróságon