Belföld

Fegyelmi eljárás indult a Szeviép vezetőit felmentő bírói testület két tagja ellen

A Szeviép vezetőit felmentő bírói testület két tagja ellen is fegyelmi eljárást indított az Országos Bírósági Hivatal a Pesti Srácok portálon megjelent tényfeltáró cikksorozat nyomán.

Fegyelmi eljárás indult a Szeviép vezetőit felmentő bírói testület két tagja ellen
A Pesti Srácok szerint összeférhetetlenségeket tussoltak el a törvényszéken belül
Fotó: Birosag.hu

A lap többrészes cikksorozatban tárta fel a bírói testület egyes tagjai és a szegedi szocialista városvezetés közti összefonódásokat.

Ezekből kiderül, hogy az ügyben eljáró egyik bírónő, Nóvé Ágnes és férje építőipari cége 800 milliós megrendelést kapott a várostól a Szeviép-ügy másodfokú tárgyalása előtt.

A tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres lakást Szeged korzóján, amit már akkor 21 millióra értékeltek, de ma legalább 50 milliót ér.

A bírónő nyolc napig volt tulajdonosa a lakásnak, utána eladta, azt viszont nem lehet tudni, hogy mennyiért.

Azt is bemutatta a portál, hogy a Szeviép-ügyet az egyik vádlott védőjének felesége, Nagy Andrea szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza.

A Pesti Srácok szerint összeférhetetlenségeket tussoltak el a törvényszéken belül, ennek kapcsán pedig felvetődik a Szegedi Törvényszék elnökének személyes felelőssége is.

A lap ezért megkérdezte az Országos Bírósági Hivatalt (OBH), hogy a történtek után maradhat-e a posztján a törvényszék vezetője, emellett arról is érdeklődtek, hogy milyen eredményre jutott az a belső vizsgálat, amelyet az OBH elnökének utasítására kezdtek meg néhány hete.

Az OBH elnöke válaszában közölte, hogy a Szegedi Törvényszék elnöke a kinevezési jogkörébe tartozó büntető-kollégium vezető-helyettessel szemben fegyelmi eljárást indított.  Az ügyek kiosztásában a büntető kollégium vezető-helyettes az a már fentebb is említett Nagy Andrea, akinek férje a Szeviép-ügy egyik vádlottjának a védője, továbbá a szegedi önkormányzati cégek jogásza.

Emellett a szegedi önkormányzat és Nóvé Ágnes bírónő családi cége közötti összefonódások kapcsán újabb vizsgálat indult.

„A Szegedi Törvényszék elnöki álláshelyére kiírt pályázatot eredménytelenné nyilvánítottam és hat hónapi időtartamra a pályázó korábbi elnököt bíztam meg az elnöki feladatok ellátásával. A Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörömbe tartozó bírósági vezetők esetleges felelősségét kivizsgálom” – írta dr. Senyei György, az OBH elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Félpénzen vehetett ingatlant a bírónő

ĀA Szeviép-per bírájának cége, Botkáék udvari szállítója meghívásos pályázaton is nyert egy ötvenmillió forintos munkát a szegedi önkormányzati ingatlankezelőtől

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom