Belföld

Belső vizsgálat a bíróságon

Fegyelmi eljárás indult a Szeviép-per bíráit kijelölő büntetőkollégium-vezető-helyettessel szemben a Szegedi Törvényszéken, az ügy harmadfokon folytatódik a táblabíróságon

Az igazságszolgáltatás világát, sőt a szegedi városházát is elérheti az a szövevényes kapcsolati háló, amely a városháza és a Szegedi Törvényszék között az évek folytán kialakult. A büntetőeljárás harmadfokon folytatódik, a Szegedi Törvényszéken viszont újabb belső vizsgálatot rendelt el a bírósági hivatal elnöke.

A Szegedi Törvényszék elnöke a Szeviép-per kapcsán a büntetőkollégium-vezető-helyettessel szemben 2019. december 20-án fegyelmi eljárást kezdeményezett. Az ügyek kiosztásában a büntetőkollégiumvezető-helyettes a továbbiakban már nem vehet részt – írta lapunk megkeresésére az Országos Bírósági Hivatal. Mint ismert, a csődbűntett vádjában az építőipari cég három vezetőjével szemben indult büntetőeljárásban a három vádlottat első fokon öt évet meghaladó börtönbüntetésre ítélték, ám tavaly decemberben másodfokon bizonyítottság hiányában mindhármójukat felmentette a Szegedi Törvényszék.
Röviddel az ítélet kihirdetése után a Pesti Srácok hírportál olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amely szerint a felmentő ítéletet meghozó bírói tanács vezetője, Kovalcsik Éva tanácselnök 12,4 millió forintért vásárolhatott meg Szeged belvárosában egy száz négyzetméteres lakást, amelynek eltartási szerződéssel bérleti jogához, majd vétellel tulajdonjoghoz jutott. A tanács egyik tagja, Nové Ágnes pedig tulajdonosa annak az Éptárker Kft.-nek, amely három alkalommal nyert jelentős közbeszerzést a szegedi városházán. A bírói tanács tagjait kijelölő büntetőkollégium-vezető-helyettesről az derült ki, hogy élettársa jogi képviselője az egyik vádlottnak. A Botka László irányította szegedi városháza 2002 után összességében tizenhatmilliárd forintnyi önkormányzati megbízást adott a Szeviép Zrt.-nek, amely 2009-es csődje után hat és fél milliárd forintot nem fizetett ki több száz alvállalkozójának.

Amikor ezek az információk kitudódtak, Senyei György Barna, az OBH elnöke a Szegedi Törvényszék elnökénél azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el. Hétfőn azonban a Pesti Srácok egy új dokumentumot tett közzé, amely szerint Nové Ágnes bírónő cége az önkormányzat megbízását már október 21-én teljesítette, ám a számlát csak két nappal a másodfokú ítélet kihirdetése előtt, december 17-én nyújthatta be, a hatvanötmillió forint kifizetésének dátumát 2020. január 10-ben határozták meg. A dátumok különösen szerencsétlen összjátékával kapcsolatosan Senyei György Barna további vizsgálatra és jelentéstételre hívta fel a Szegedi Törvényszék megbízott elnökét, Tárkány-Szűcs Babettet – válaszolta kérdésünkre a bírósági hivatal kommunikációs főosztálya.

Tárkány-Szűcs korábbi elnök ismételten pályázott a Szegedi Törvényszék elnöki posztjára, ám a pályázatát az OBH elnöke eredménytelennek nyilvánította, és hat hónapi időtartamra a pályázó korábbi elnököt bízta meg az elnöki feladatok ellátásával. A lapunknak megküldött indoklásban a bírósági hivatal elnöke azt írta, „az OBH elnöke kizárólag akkor lesz abban a helyzetben, hogy a Szegedi Törvényszék elnöki álláshelyéről határozhasson, ha aggálymentesen megállapítható, hogy a törvényszék működése során nem történt jogsértés.” Amennyiben igen, abban kinek a személyi felelőssége merült fel és milyen jogkövetkezmények alkalmazása indokolt – tette hozzá Senyei Barna György.

Mint megtudtuk, a Szeviép-perben harmadfokú eljárásra kerül sor. Ezen eljárási szakaszban az ügy teljeskörű felülbírálatára nyílik eljárásjogi lehetőség, amelyben a sajtó által feltárt tényállások is a fellebbviteli érvelés körébe vonhatók.

Kapcsolódó írásaink

Félpénzen vehetett ingatlant a bírónő

ĀA Szeviép-per bírájának cége, Botkáék udvari szállítója meghívásos pályázaton is nyert egy ötvenmillió forintos munkát a szegedi önkormányzati ingatlankezelőtől