Belföld

Stumpf István: Európa egyes részeit 5-10 év múlva a muszlimok kultúrája fogja meghatározni

Interjút adott az Inforádió Aréna című műsorának az Alkotmánybíróság bírói székéről most leköszönö Stumpf István. A Századvég alapító, volt kancelláriaminiszter az interjúban többek között arról beszél, hogy az EU nem írhatja felül a nemzetállamok alkotmánybírósági hatásköreit, illetve arról is szól, hogy komolyan számolni kell hamarosan az iszlám európai előretörésével.

Stumpf István: Európa egyes részeit 5-10 év múlva a muszlimok kultúrája fogja meghatározni
Stumpf István: Európa egyes részeit 5-10 év múlva a muszlimok kultúrája fogja meghatározni
Fotó: MH

Stumpf István a rádióműsorban úgy vélte, hogy a bevándorlás és a klímaváltozás témája fontos szervező ugyan, de az európai politikai térben az fogja képviselni a húzó erőt, aki képes eltalálni Európa szerepét az átalakuló globális környezetben.

„Európának is újragondolandó a szerepe, pláne a brexit után, és a pártok is keresik a maguk válaszait. Tehát a status quo politikája nem nyerő. Az a kérdés, ki találja el azt, hogy merre fog menni a világ és ehhez ki fog tudni magának támogatást nyerni” - mondta a volt alkotmánybíró.

Stumpf István úgy fogalmazott: nincs világos képlet arra, hogy milyen irányt vesz az Európai Unió a Brexit után, de biztosan a viták középpontjában lesz a nemzetállamok szuverenitásának kérdése.

„Alapvető kérdés lesz a több föderalizmus vagy a nemzetállamok szuverenitására épülő mélyebb együttműködés”- tette hozzá a Századvég alapítója, aki emlékeztetett arra is, hogy az Európai Uniónak tiszteletben kell tartania a nemzetállamok identitását, szervezeti és politikai rendjét.

„Az Európai Bíróság az államok közötti vitákban tud véglegeset mondani, illetve ha az államok megsértik az uniós szerződéseket. De abban az esetben, ha konfliktus van a nemzeti alkotmány és az uniós döntéshozatal között, a nemzeti alkotmánybíróságok mondják ki az utolsó szót, ez az én álláspontom, de ez az álláspontja a német alkotmánybíróságnak is és a cseheknek is”- mondta az első Fidesz kormány kancellária minisztere.

A nemrég leköszönt alkotmánybíró, politológus-szociológus, egyetemi tanár arról is beszélt, hogy szerinte Európa egyes részeit 5-10 év múlva a muszlimok kultúrája fogja meghatározni.

„A dinamikáját egyértelműen látjuk. Ma a népességszaporulat alapján, a viselkedési mód alapján, a kultúra expanziója alapján arra lehet következtetni, hogy az a kép, ahogyan mi Európára gondolunk, már nem lesz életképes”- fogalmazott Stumpf István hozzátéve, hogy ennek a kulturális átrendeződésnek a szempontjából a V4-országokban rejlő potenciál figyelemreméltó.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom